Европейската комисия предлага увеличаване на митата върху вноса в ЕС на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус.

Мярката включва и пшеница, царевица и слънчогледово брашно.

Въпреки че тези мита са достатъчно високи, за да се противодейства на този внос в Съюза на практика, те не биха засегнали износа за трети държави.

Предложението на ЕК е мито върху вноса на зърно от двете страни в размер на 95 евро на тон или адвалорно мито от 50%, в зависимост от продукта.

Русия печели световната зърнена война

Русия печели световната зърнена война

А Путин радостно потрива ръце...

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен посочи, че предложението цели да се намали нарастващият риск за европейските пазари и земеделски стопани. Митата по нейни думи ще намалят капацитета на Русия да използва ЕС в полза на своята военна машина.

"Също така поддържаме ангажимента си за запазване на световната продоволствена сигурност, особено за развиващите се страни. Постигаме точния баланс между подкрепата за нашата икономика и селскостопанските общности. Същевременно поддържаме непоколебимата си подкрепа за Украйна", изтъкна тя.

По-високите мита ще се прилагат и за Беларус заради тесните политически и икономически връзки на страната с Русия. По този начин ЕС ще попречи на Москва да използва Беларус, за да заобиколи новите мита и да насочи своите стоки към пазара на ЕС.

5 еврочленки, сред тях и България, искат мита за внос на украинско зърно

5 еврочленки, сред тях и България, искат мита за внос на украинско зърно

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до ЕК

Предложението не засяга транзита на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус към трети държави.

Според официалните данни през 2023 г. Русия е изнесла за ЕС зърно за 1,3 млрд. евро, а Беларус - за 246 млн. евро.

Комисията уточнява, че недостигът на доставки ще бъде запълнен отчасти от вътрешното производство на ЕС и отчасти от трети страни, включително Украйна.

Русия обвинява Запада в лицемерие за украинското зърно

Русия обвинява Запада в лицемерие за украинското зърно

Блокираните ГКПП-та на границата с Полша показвали истинското състояние