Истинското отношение на Запада към ситуацията с украинското зърно се демонстрира от блокираните ГКПП-та на границата с Полша, а посещението на европейски президенти в Киев е само имитация на подкрепа, която напоследък значително намаля.

Това мнение изрази в разговор за ТАСС посланикът за особени пълномощия на руското външно министерство за престъпленията на киевския режим Родион Мирошник.

В събота в Киев се проведе събитие, наречено от украинските власти "зърнена среща на върха". Президентите на Швейцария и Латвия Ален Берсет и Едгарс Ринкевич, както и министър-председателят на Литва Ингрида Симоните посетиха Киев. Всички те традиционно изразиха подкрепа за Украйна, но единственото конкретно изявление беше обещанието на Симоните да предостави на Киев допълнителни 2 милиона евро за осигуряване на доставките на зърно.

Украйна е готова да евакуира блокираните шофьори на границата с Полша

Украйна е готова да евакуира блокираните шофьори на границата с Полша

Около 3000 украински тира са блокирани на границата от полската страна

"Симулирано международно събитие с фалшив смисъл и незначителен потенциал. Самата идея, че Киев в сегашната си ситуация може да повлияе на въпроса за международната продоволствена сигурност, е много съмнителна. Добре известно е, че дори преди прекратяването на споразумението коридорът за зърно в Черно море изобщо не работи за борба с глада в африканските страни, а за износ на зърно за много проспериращи западни страни", каза Мирошник.

Според него днес Украйна не е в състояние да повлияе на световния пазар на зърно, "освен да дразни фермерите на вътрешните пазари в Полша, Румъния и Словакия", като доставя там зърно на дъмпингови цени.

Румънските фермери искат забрана за вноса на украинско зърно в страната

Румънските фермери искат забрана за вноса на украинско зърно в страната

Румъния е една от петте източни страни от ЕС, наред с България, Унгария, Полша и Словакия, които отбелязаха скок

"Киевският режим се нуждае от коридора в Черно море не за износ на зърно за Африка, а за внос на оръжия, горива и стоки с двойна употреба, а името "Зърно от Украйна" е просто благозвучен фалшификат, който убеждава малцина. Потенциалът на събралите се в Киев "представители на държавите е изключително слаб и е достатъчен само за демонстриране на ограничена подкрепа, която е много по-ниска от демонстрираната преди това от Запада както по броя и потенциала на участниците, така и по отпуснатите суми Събитието изглежда като слаб опит за пореден път да се повдигне една закъсняла тема, която вече не убеждава никого", отбеляза той.

Дипломатът добави, че "истинското отношение на най-близките "западни партньори" към украинското зърно се демонстрира от блокираните полски граници и хилядите украински камиони на опашката". "Събирането в Киев е просто слаб опит да запазим добро лице в лицето на лоша игра", завърши той.

Припомняме, че полските превозвачи на камиони казват, че понасят загуби заради украинските компании, които предлагат по-евтини цени и сега транспортират стоки в рамките на Европейския съюз, а не само напред-назад до Украйна.

Те започнаха своята блокада на 6 ноември, протестирайки срещу това, че украинските шофьори на камиони са освободени от изискването за разрешителни за преминаване на полската граница, промяна в политиката, въведена по време на войната.

Полските протести съвпадат с опасенията в Украйна, че Европейският съюз може да не се съгласи следващия месец да започне официални преговори за присъединяване към 27-членния блок - ключова цел за Киев.