Украйна рязко е намалила износа си на селскостопански стоки за азиатски и африкански страни през 2023 г. поради блокираните морски пристанища в Черно море, което традиционно е основният маршрут за износ. Това обявиха от украинската асоциация на селскостопанския бизнес днес.

По-голямата част от украинския аграрен, металургичен и химически износ напуска страната от черноморските пристанища, които бяха частично или напълно блокирани след началото на войната в Украйна. Украйна традиционно доставя своето зърно в Африка, Азия и Близкия изток.

Украинската асоциация на селскостопанския бизнес съобщи във фейсбук, че делът на селскостопанския износ за Африка е намалял до 7% през януари-октомври 2023 г. от 14% през същия период на 2021 г. Износът за Азия е намалял до 12%, спрямо 19%, докато доставките за Югоизточна Азия са паднали до 4% от 13%, като "основната причина за тези промени е блокадата на украинските морски пристанища от руски войски".

Украйна иззе инициативата в Черно море, уверява Зеленски

Украйна иззе инициативата в Черно море, уверява Зеленски

С дронове украинските сили принудили руския военноморски флот да се оттегли

"Развитието на алтернативни маршрути, които бяха възможни само през територията на Европейския съюз, доведе до промени. Украинските фермери бяха принудени да търсят купувачи на продукцията си в Европа", заяви асоциацията. Оттам отбелязат, че делът на селскостопанския износ за Европа е нараснал до 59% през първите 10 месеца на 2023 г. от 32% през предвоенната 2021 г.

Асоциацията съобщи, че делът на зърното в износа от началото на 2023 г. е 39%, спрямо 45% през 2021 г. Делът на растителното масло в износа остава непроменен на 26%.

Украинската асоциация на селскостопанския бизнес каза още, че Украйна е увеличила износа на маслодайни семена, захар, млечни продукти, месо и някои други стоки през 2023 г.

Украйна е изнесла 4 милиона тона жито през новия черноморски коридор

Украйна е изнесла 4 милиона тона жито през новия черноморски коридор

Страната очаква добра реколта въпреки военните действия