Украйна е иззе инициативата от Русия в Черно море. Украинските сили са принудили руския военноморски флот и военни кораби да се оттеглят, благодарение на използването на дронове. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

За първи път в света именно в Черно море започна да действа флотилия от военноморски дронове - украинска флотилия, поясни той.

По думите му още в първите дни на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Москва е блокирала украинските черноморски пристанища и е повредила пристанищната инфраструктура и инфраструктурата за износ на зърно, нарушавайки световните пазари на храни. Въпреки това в хода на войната Украйна успя да промени баланса на силите, допълни Зеленски.

Украинският държавен глава благодари за подкрепата на Турция, България, Румъния и Молдова, които граничат с Черно море. Успяхме да покажем, че сътрудничеството между страните от Черноморския регион, с подкрепата на партньорите, може да върне стабилността на световния хранителен пазар. Успяхме да осигурим такава защита на западната част на Черно море, която сега позволява функционирането на нашите морски коридори за износ. Регионът на река Дунав също придобива ново значение. Той също е от решаващо значение за глобалната сигурност, добави Зеленски.

След като Москва напусна зърнената сделка, която позволяваше безопасното преминаване на зърно от Украйна, Киев създаде алтернативен коридор. През него страната успя да изнесе 4 млн. метрични тона зърно.

Русия свали 17 дрона над Крим и Черно море
Обновена

Русия свали 17 дрона над Крим и Черно море

Поредна украинска атака