Руските системи за противовъздушна отбрана са унищожили или прехванаха общо 17 изстреляни от Украйна дронове рано във вторник над Черно море и територията на Кримския полуостров, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Девет дрона са били унищожени от системи за противовъздушна отбрана, а осем са били прихванати от системите за електронна война, съобщи министерството в Telegram.

По-рано назначеният от Русия управител на черноморското пристанище Севастопол Михаил Развожаев каза, че отломки са паднали върху покрива на частна къща в село Андреевка, в предградията на Севастопол, като са я подпалили за кратко.

Няма информация за потенциални жертви.

"Шот", руски новинарски канал, който често съобщава достоверна информация за сигурността, каза, че около 4:10 сутринта (3:10 българско време) силни експлозии са били чути близо до градовете Новофедоровка и Саки. В Саки се намира руска военновъздушна база.

Ройтерс не може независимо да провери докладите.

Няма незабавен коментар от Украйна, но Киев увеличи атаките си през последните месеци срещу руската военна инфраструктура в Крим, полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.

ISW: Ударите на Киев в Крим - за да не се използва от Москва като плацдарм

ISW: Ударите на Киев в Крим - за да не се използва от Москва като плацдарм

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна, изработен от Института за изследване на войната