Висшият синдикат на шофьорите на тирове в Украйна заяви в петък, че надеждите му за бързо прекратяване на протестите на полските шофьори на камиони на границата избледняват, докато Киев се готви да евакуира своите превозвачи, блокирани в Полша.

Двама украински шофьори загинаха и хиляди камиони бяха блокирани дни наред в зимния студ, докато полските шофьори на камиони блокираха пътищата до четири гранични пункта, ключов маршрут за украинската търговия по време на пълномащабната инвазия на Русия.

Около 3000 украински тира са блокирани на границата от полската страна и чакат да преминат на четири контролно-пропускателни пункта, каза президентът на Украинската асоциация на международните превозвачи Леонид Костюченко.

Заместник-министърът на инфраструктурата Сергей Деркач каза късно в четвъртък, че украинските шофьори на камиони страдат от горчиви, минусови температури и че на мястото не е имало хранителни доставки, основни санитарни условия или линейки.

"От наша страна започнахме да събираме данни за евакуацията на нашите шофьори. Вече ни изтече времето, за да постигнем компромиси", написа Деркач във Фейсбук.

Той обаче добави, че "местните власти" в Полша са разрешили протестите да продължат.

"Затова ще евакуираме всички, които изявят такова желание, и раздаваме бланки за евакуация на шофьорите и превозвачите", каза той.

Синдикатът на шофьорите на камиони съобщи, че двама украински шофьори на камиони са загинали в колите си от началото на блокадата. Точната причина за смъртта им не е известна, въпреки че полските медии цитират полицията, според която един от тях не е свързан с протестите.

Украйна е готова за разговори само при сваляне на блокадите на полските шофьори

Украйна е готова за разговори само при сваляне на блокадите на полските шофьори

Полските шофьори недоволстват, че остават без работа заради конкуренцията от Украйна

"Честно казано, колкото повече говорим с тях, толкова по-малко надежда имаме", каза Костюченко в интервю за националната телевизия.

"Говорих с лидера на протестиращите и неговото отношение е, че "ще блокираме толкова дълго, че ще празнувате Нова година на опашка". Не разбирам този хумор."

Полските превозвачи на камиони казват, че понасят загуби заради украинските компании, които предлагат по-евтини цени и сега транспортират стоки в рамките на Европейския съюз, а не само напред-назад до Украйна.

Те започнаха своята блокада на 6 ноември, протестирайки срещу това, че украинските шофьори на камиони са освободени от изискването за разрешителни за преминаване на полската граница, промяна в политиката, въведена по време на войната.

Полските протести съвпадат с опасенията в Украйна, че Европейският съюз може да не се съгласи следващия месец да започне официални преговори за присъединяване към 27-членния блок - ключова цел за Киев.

Ако протестите се проточат още седмици, прекъсването на търговията може да засегне крехката военновременна икономика на Украйна.

Цената на газта за моторни превозни средства (LPG), вече е скочила с 30% поради протестите, каза един анализатор на горива тази седмица.

Трафикът на тирове към Украйна се пренасочи през Унгария

Трафикът на тирове към Украйна се пренасочи през Унгария

В Унгария се образуват опашки от украински тирове, докато протестите задръстват пропускателните пунктове