На главния граничен пункт на Унгария с Украйна в сряда се образуваха дълги опашки от тирове, след като превозвачите пренасочиха маршрутите си от пунктовете в Полша и Словакия на фона на блокадите там, съобщиха митническите власти, цитирани от "Ройтерс". 

Камионите на ГКПП Полша-Украйна са задръстени с километри, тъй като полските шофьори на камиони блокираха пътища към три гранични пункта в знак на протест, който продължава втора седмица.

В Словакия главният граничен пункт с Украйна също беше блокиран във вторник, въпреки че профсъюзът на превозвачите в страната го определиха като акция на самостоятелен шофьор. Групата все още предупреждава, че може да се присъедини към полските шофьори на тирове в протеста.

Шофьорите се стремят да спечелят ограничения върху броя на украинските тирове, влизащи в Европейския съюз.

Шофьорите на тирове от Украйна са освободени от търсенето на разрешителни за преминаване след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Полски и словашки шофьори казват, че това е подкопало бизнеса.

Появата на дълги опашки по границата удари Унгария в сряда, като главният граничен пункт Захони се напълни с дълги опашки от камиони, чакащи да влязат в Украйна.

Властите засилиха усилията си да пропуснат нарасналия трафик през границата си, казаха от унгарската данъчна и митническа служба, но "капацитетът на моста над Тиса и пропускателния пункт силно ограничава техните възможности".

Словашкият новинарски уебсайт Dennik N съобщи, че блокадата на ГКПП Словакия-Украйна, започнала около обяд във вторник, е приключила малко преди полунощ, въпреки че опашките там остават.

Полски шофьори на камиони също ще започнат да блокират ГКПП Медика заедно със земеделци в четвъртък, каза организатор на протеста.

Украйна и Полша проведоха разговори относно блокадите на границата си миналата седмица, но не съобщиха за напредък. Страните трябваше да преговарят с ЕС в сряда.

В неделя украинските власти съобщиха, че около 3000 предимно украински камиона, включително превозващи гориво и хуманитарна помощ, са блокирани от полската страна на границата.

Украински тирове задръстиха границата с Унгария

Украински тирове задръстиха границата с Унгария

Шофьорите на камиони се пренасочиха натам заради блокадите на границите с Полша и Словакия