Киев и Варшава отново не успяха да постигнат споразумение за спиране на едноседмичен протест на полски шофьори на камиони на границата с Украйна, каза украински официален представител във вторник.

Полски шофьори блокираха пътища до три пропускателни пункта, в това, което те наричат ​​отговор на бездействието на правителството заради загубата на бизнес за сметка на чуждестранни конкуренти след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Те настояват за връщането на ограничен брой лицензи за украинските шофьори на камиони, искане, което Киев каза, че няма да разгледа.

"Преговорите все още не са довели до нищо и полските превозвачи продължават да блокират три основни направления", каза говорителят на украинската гранична охрана Андрий Демченко в телевизионни коментари.

Демченко добави, че 1300 камиона са били в опашката от полска страна на ГКПП Ягодин и 500 камиона на Краковец и Рава-Руска, където е блокирането.

Задръстванията от около 1100 камиона започват на ГКПП Шехини заради движението на автомобили, които променят маршрута си, каза той.

В понеделник се проведе нов кръг от преговори, каза украинският заместник-министър на инфраструктурата. Украйна се опитваше да намери компромис, но ситуацията беше сложна, каза заместник-министър Сергей Деркач.

"Абсурдът на исканията е, че полските протестиращи не се обръщат към своето правителство, а искат Украйна да кандидатства пред ЕС за лицензи", каза Деркач във Фейсбук.

Организаторът на протеста Томаш Борковски обвини липсата на желание за разговори от украинска страна за липсата на напредък.

Полша засилва НАТО с танков батальон

Полша засилва НАТО с танков батальон

Политика срещу руската агресия