Румънските фермери поискаха от правителството в събота едностранно да забрани вноса на украинско зърно и други хранителни продукти, след като Европейската комисия реши да премахне ограниченията, съобщава "Ройтерс".

Отбелязва се, че Румъния е една от петте източни страни от ЕС, наред с България, Унгария, Полша и Словакия, които отбелязаха скок на вноса на украинско зърно след началото на войната, която изкриви местните пазари и предизвика протести от фермери и накара ЕС да одобри търговски ограничения до 15 септември.

Полша, Словакия и Унгария обявиха свои собствени едностранни забрани в петък. Румънското правителство каза, че ще изчака Украйна да представи своя план за предотвратяване на скок в понеделник, преди да реши как да защити румънските фермери.

"Ако страна като Полша, която силно и изцяло подкрепя Украйна срещу руската агресия, е взела такова едностранно решение след изтичането на крайния срок 15 септември, не разбираме защо Румъния би била резервирана да направи същото", се казва в изявление на асоциацията. Нашето искане по никакъв начин не засяга транзита на украински селскостопански продукти през Румъния към други дестинации, както се случва в момента.

Румъния смята за възможно да удвои транспорта на украинско зърно

Румъния смята за възможно да удвои транспорта на украинско зърно

Това заяви в петък министърът на транспорта на страната Сорин Гриндяну

Припомняме, че българските зърнопроизводители обявиха, че от 18 септември започват ефективни протестни действия в цялата страна.

Земеделците са убедени, че решението на парламента и на правителството България да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубно и ще унищожи българското селско стопанство.

Браншовите организации ще покрият цялата страна, като в протестите ще се включат земеделци, но и техните семейства и работници. Инициативният комитет очаква над 1 млн. души да подкрепят протестите.

Протестът ще бъде до прегласуване на решението на парламента. На брифинг бе обявено, че се прекратяват преговорите с държавата и започват от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, но без да се уточнява къде и кога.

На 19 септември протестът ще блокира София.

Денков за зърнарите: С терористи не преговарям
Обновена

Денков за зърнарите: С терористи не преговарям

Премиерът очаква зърнопроизводителите да говорят по същество

Премиерът Николай Денков все пак ще иска среща със зърнопроизводителите. Надявам се да се отзоват, това коментира пред медиите той като не вижда основание те да откажат разговор.

"Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата", подчерта Денков.