Планът на Румъния да удвои месечния транзитен капацитет за украинско зърно през пристанището си Констанца до четири милиона метрични тона през следващите месеци остава постижим, каза в петък министърът на транспорта на страната Сорин Гриндяну.

Констанца на Черно море се превърна в най-големия алтернативен експортен маршрут на Киев, като зърното пристига по шосе, железопътен транспорт или шлеп през Дунав.

Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, вече е изнесла повече зърно през Констанца, отколкото през 2022 г., въпреки че напоследък обемите са намалели, тъй като руските атаки срещу нейните речни пристанища на Дунав карат украинските износители да се насочат към шосейни и железопътни маршрути.

Русия, която се отказа от споразумение, което вдигна фактическата руска блокада на черноморските пристанища на Украйна в средата на юли, оттогава многократно нанася удари по украинските пристанища, които се намират от другата страна на Дунав от Европейския съюз и членката на НАТО Румъния.

"Нивото на транзит, което искаме да достигнем през следващите месеци, е четири милиона тона и такова нещо е възможно", каза Гриндяну след среща с представители на Украйна, Молдова, Европейската комисия и Държавния департамент на Съединените щати.

Румъния се отказа да забранява вноса на украинско зърно

Румъния се отказа да забранява вноса на украинско зърно

Букурещ изчаква мерките на ЕК

Той каза, че мерките, които ще увеличат капацитета, включват увеличаване на персонала, за да се улесни преминаването на плавателни съдове в канала Сулина на река Дунав, и проект, финансиран от ЕС, който да направи канала оперативен и през денонощието, трябва да приключи до ноември. Сулинският канал стига до пристанището на Констанца на Черно море.

Гриндяну каза, че прехвърлянето на зърнени храни от кораб на кораб в Констанца също ще помогне за увеличаване на капацитета с 500 000 тона месечно. Това позволява на по-малки кораби, превозващи зърно, да го прехвърлят директно на по-големи кораби в пристанището.

Украинският вицепремиер Александър Кубраков каза, че целта за удвояване на капацитета трябва да бъде постигната в началото на октомври, което "може да ни помогне да разрешим поне 50% от нашия износ".

Кубраков каза още, че Русия е нанесла удари по украинските пристанища 118 пъти, откакто се оттегли от споразумението за безопасно преминаване, и че около една трета от пристанищната инфраструктура е повредена или унищожена.

"Сигурен съм, че ще имаме все повече и повече сигурност по тези транзитни маршрути през следващите седмици и месеци и това ще ни позволи да разширим работата дори повече от това", каза Джим О'Брайън, ръководител на Службата за санкции на Държавния департамент на САЩ.

Със или без забрана, Полша няма да позволи вноса на украинско зърно

Със или без забрана, Полша няма да позволи вноса на украинско зърно

Това заяви във вторник премиерът Матеуш Моравецки