Полша няма да отвори отново границата си за внос на зърно от Украйна, независимо от решението на Европейската комисия тази седмица, каза във вторник премиерът Матеуш Моравецки.

Вносът на украинско зърно, включително пшеница и царевица, в момента е забранен от територията на пет източни страни от ЕС - включително Полша, Унгария и Румъния - съгласно споразумение, сключено с Брюксел по-рано тази година. Разрешен е само транзит до други дестинации. Ограниченията изтичат в петък и Комисията все още не е решила дали да ги остави да изтекат или да ги удължи.

"Полша няма да позволи украинското зърно да ни залее. Каквото и да е решението на служителите в Брюксел, ние няма да отворим границите си", каза Моравецки в съобщение на социалната платформа X, известна преди като Туитър.

Този ход би нарушил общите търговски правила на блока и не е първият път, когато Моравецки заплашва да го направи. Въпросът с по-евтините украински продукти, заливащи полския пазар в резултат на агресивната война на Русия, се оказа предмет на разногласия преди националните избори в Полша през октомври.

Тъй като фермерите протестират срещу притока на украинско зърно, което те смятат за заплаха за прехраната си, изтичането на сделката може да има политически последици за консервативното правителство, водено от партията на Моравецки Право и справедливост (PiS).

PiS се хвана за този въпрос като един от ключовите си изборни лозунги. Съобщението на Моравецки дойде в отговор на видео, което подчертава как правителството на PiS поставя интересите на полските фермери на първо място.

Тъй като повечето страни от ЕС се противопоставят на ограниченията за внос, полският еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски засили усилията за удължаването им. Ако ограниченията бъдат премахнати, предупреди той наскоро, "ще имаме още една голяма криза в петте държави-членки на първа линия. Може би дори по-голяма от преди".

Местните пазарни анализатори обаче твърдят, че няма доказателства, които да предполагат, че това е така.

"Световните цени на зърното и съответно цените в Полша са значително по-ниски, а местното предлагане е достатъчно голямо, така че компаниите не се интересуват от внос от Украйна", каза един анализатор, Мирослав Марчиняк, по-рано тази седмица.

Киев заплаши да се обърне към Световната търговска организация, ако забраната остане в сила. Не е ясно дали председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще разгледа въпроса в годишната си реч за състоянието на Съюза в сряда. Дипломатите от ЕС ще се срещнат отново в петък - денят, в който забраната трябва да изтече - което означава, че дискусиите може да отидат до последния момент.

Лондон: Алтернативните пътища не могат да заменят черноморския износ на храни от Украйна

Лондон: Алтернативните пътища не могат да заменят черноморския износ на храни от Украйна

Зърнената сделка е допринесла за спад на световните цени