Румъния няма да забранява едностранно вноса на украинско зърно и ще изчака Европейската комисия да въведе мерки за подпомагане на фермерите от Централна и Източна Европа. Това заяви министърът на земеделието Петре Дая, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче уточни, че въпреки това Румъния и Украйна ще се консултират всяка седмица относно очакваните обеми на зърно в опит вносът да бъде ограничен.

Румъния е единствената от петте централно- и източноевропейски държави, която не е забранила вноса на украинско зърно. Тя обаче затегна контрола на граничните контролно-пропускателни пунктове.

"Мисля, че е необходимо да изчакаме да видим какво ще реши Комисията и след това ще се срещнем отново, за да установим дългосрочни правила, тъй като Румъния и Украйна са големи страни производители на зърно", посочи Дая след среща с украинския си колега Микола Солски в Букурещ.

Румъния също мисли за забрана на украинското зърно

Румъния също мисли за забрана на украинското зърно

Още един неуспех за Киев

От своя страна Солски потвърди, че е очевидно, че настоящата ситуация изисква "бързи решения".

Разбираме, че тези решения трябва да са удобни за румънските фермери и изчакваме Европейската комисия, обясни той.

Тъй черноморските ѝ пристанища бяха блокирани, а впоследствие ограничени от руската инвазия, Украйна беше принудена да намери алтернативни маршрути за превоз на своите селскостопански продукти.

Милиони тонове зърно и маслодайни семена, по-евтини от произведените в Европейския съюз и освободени от митнически такси, се озоваха в съседни държави и причиниха изкривяване на търсенето и цените на местните продукти.

ЕК дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, ако пускат зърно от Украйна

ЕК дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, ако пускат зърно от Украйна

Валдис Домбровскис е категоричен, че едностранно предприетите мерки са незаконни

В сряда Европейската комисия заяви, че ще предприеме спешни "превантивни мерки" относно пшеницата, царевицата, слънчогледовото семе и рапицата, ще компенсира местните фермери и ще позволи вноса на зърно от Украйна в петте държави само ако то е предназначено за износ към други страни членки на ЕС или останалата част от света.

Тази мярка, при условие че България, Унгария, Полша и Словакия оттеглят едностранните си забрани за внос, ще бъде в сила до края на юни.

Въпреки това петте страни очакват ЕК да разшири списъка с продукти, така че той да обхване също мляко, птиче месо и мед.