След като няколко държави в Източна Европа започнаха едностранно да спират вноса на украински храни, Европейският съюз реши централизирано да наложи ограничения върху вноса на определени видове селскостопански продукти от Украйна, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представител на Европейската комисия.

Според агенцията Европейската комисия обмисля "превантивни мерки" по отношение на няколко категории зърнени култури и маслодайни семена - предимно пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Търговските правила на ЕС позволяват на Европейската комисия да забранява вноса на определени стоки за всички страни и за част от блока, като същевременно позволява транзит.

Подготвят се и компенсации за засегнатите източноевропейски фермери на обща стойност около 100 милиона евро. Подробности ще бъдат обсъдени днес, сряда, на среща на еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис с министри от България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша, с участието на ресорни служители от Украйна.

В опит да подкрепи украинските фермери, ЕС отмени митата върху вноса на украински продукти, но това доведе до рязък спад на цените на подобни продукти в Източна Европа.

Министерски съвет въвежда временна забрана за вноса на храни от Украйна

Министерски съвет въвежда временна забрана за вноса на храни от Украйна

Гълъб Донев: Брюксел да преосмисли позицията си за коридорите на солидарността

Припомняме, на 15 април стана ясно, че Полша забранява вноса на украинско зърно, както и на някои други хранителни продукти. Ден по-късно бе уточнено, че се забранява и транзита на тези стоки, тъй като е твърде вероятно те да достигнат до местния пазар. След двудневни разговори между Украйна и Полша бе постигнато съгласие вечерта на 20 срещу 21 април транзитът да бъде възстановен. Унгария и Словакия също въведоха забрана на вноса на украинско зърно, а ЕС осъди действията на страните членки като неприемливи.

Унгария разширява забраната за внос на храни от Украйна

Унгария разширява забраната за внос на храни от Украйна

Включват се също мед, вино, хляб, захар и редица месни и зеленчукови продукти