Освен внос на украинско зърно и някои хранителни продукти Полша уточни, че забранява и транзита им. Това съобщи министърът на развитието и технологиите Валдемар Буда, цитиран от Reuters.

Решението се дължи на несигурността в това дали украинското зърно няма да се озове на местния пазар, ако е позволен транзита му през Полша. За тази цел министър Валдемар Буда е готов двете страни да проведат разговори за създаване на система, която гарантира, че стоките само преминават през Полша и не стигат до местно ниво.

От своя страна украинското министерство на аграрната политика и храните посочи, че полската забрана противоречи на съществуващите двустранни споразумения за износ и призова за преговори за разрешаване на проблема.

Украйна изнася по-голямата част от своите селскостопански стоки, най-вече зърно. Министърът на земеделието на Украйна Микола Солски информира, че от 500 000 до 700 000 тона различни селскостопански продукти преминават полската граница всеки месец, включително зърно, растително масло, захар, яйца, месо и други продукти.

Припомняме, вчера Полша и Унгария обявиха, че забраняват вноса на зърно от Украйна. Унгария обаче въвежда мярката със срок до 30 юни, като призова дотогава Европейският съюз да предприеме съществени мерки.

България също обмисля да забрани вноса на украинско зърно

България също обмисля да забрани вноса на украинско зърно

Това обяви министърът на земеделието