Министерски съвет днес ще обсъди и ще приеме решение за временна забрана за вноса на храни от Украйна, с изключение на транзитни стоки, имащи за цел крайна дестинация трети страни. Такава бе есенцията от анонса на служебния премиер Гълъб Донев преди заседанието на Министерски съвет.

Той обясни, че в последната година противно на замисъла за така наречените коридорите на солидарността значими обеми храни останали в страната и разстроили производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и усили, което е напълно реално, е възможно да се стигне до тежки последици за бизнеса. Като правителство, което решава проблемите на гражданите не можем да допуснем това да се случи, подчерта Гълъб Донев. Принудени сме да приемем тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността, посочи премиерът.

"Разчитаме, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на държавите-членки България, Полша, Унгария и Словакия и ще преосмисли позицията си", надява се Гълъб Донев.

Той припомни, че не трябва да се забравя принципът на солидарност, който е еднакво приложим към всяка една държава, която страда или търпи загуби. България остава солидарна с Украйна, но фалитите на селскостопанските производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза, каза в заключение премиерът.

Румъния също мисли за забрана на украинското зърно

Румъния също мисли за забрана на украинското зърно

Още един неуспех за Киев

Припомняме, на 15 април стана ясно, че Полша забранява вноса на украинско зърно, както и на някои други хранителни продукти. Ден по-късно бе уточнено, че се забранява и транзита на тези стоки, тъй като е твърде вероятно те да достигнат до местния пазар. След двудневни разговори между Украйна и Полша бе постигнато съгласие вечерта на 20 срещу 21 април транзитът да бъде възстановен. Унгария и Словакия също въведоха забрана на вноса на украинско зърно, а ЕС осъди действията на страните членки като неприемливи.

На 16 април служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че България също обмисля да въведе подобна забрана.

През вчерашния ден, на 18 април БСП внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за забрана на вноса на определени видове украински селскостопански продукти. По-късно вицепрезидентът Илияна Йотова коментира действията на социалистите, като посочи, че те "чукат на вече отворена врата", а въвеждането на забрана било работа на служебния парламент.

И Унгария забранява вноса на зърно от Украйна

И Унгария забранява вноса на зърно от Украйна

Мярката ще бъде в сила до 30 юни