Аз с терористи не преговарям. Това заяви премиерът Николай Денков по повод подготвения протест на зърнопроизводителите у нас.

По негови думи през последните два дни зърнарите са започнали да се държат като терористи.

"Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: "Ако не го направите, ние ще блокираме държавата", цитира заканите им той.

Премиерът посочи, че очаква зърнопроизводителите да дойдат на масата за преговори и да говорят по същество.

Денков предупреди: Кабинетът няма да се поддаде на опити за шантаж

Денков предупреди: Кабинетът няма да се поддаде на опити за шантаж

Покани протестиращите земеделци на среща и да помислят за проблемите си

Той обясни, че те са отказали да дойдат днес в 11.00 часа на среща и определи аргументите им за несъстоятелни.

Премиерът изтъкна, че лично е разговарял с украинския си колега Денис Шмигал за вноса на продукти от Украйна. Преговори са водени и между Европейката комисия и Украйна. В резултат Киев е поел ангажимент да наложи временни ограничения при износа на селскостопанска продукция, като се съобрази с всяка държава, така че да не наводни съответния чужд пазар с излишни стоки.

Денков бе категоричен, че няма как българският пазар да бъде затворен за продукти от Украйна.

Светът върви към това да има обмен на стоки, подчерта той и увери, че правителството работи в интерес на българските граждани - за по-ниска инфлация и да не растат цените на храните. Според него инфлацията със сигурност ще бъде по-ниска, ако имаме свободен пазар.

Той посочи, че България трябва да гледа националния си интерес, да дефинира точно проблемите със съответните браншови организации и да преговаря с Украйна за решаването им.

Предприятия за олио искат двойно повече слънчоглед от реколтата у нас, но на пазарни цени

Предприятия за олио искат двойно повече слънчоглед от реколтата у нас, но на пазарни цени

Преработвателите на слънчоглед искат забраната за внос да падне

Припомняме, недоволството на зърнопроизводителите е породено от отмяната на забраната за внос на зърно от Украйна.

Вчера обаче Денков предупреди, че правителството няма да се поддаде на опити за шантаж. Според него протестът започва да придобива политически характер - и със заявките за подкрепа от партии, и с това, че част от хората, които го оглавяват и организират, са близки до определени политически лица.

Министър-председателят изтъкна, че държавата е длъжна да се грижи за общия интерес и изрази увереност, че освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани.