Европейската комисия няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна.

След изтичането на тяхното действие днес в полунощ Украйна ще въведе мерки за избягване на пренасищане на пазара на ЕС със зърно.

След анализ относно въздействието на износа на 4 категории селскостопански култури върху пазара на ЕС Европейската комисия заключи, че благодарение на работата на Координационната платформа и на временните мерки, въведени на 2 май, нарушенията на пазара в петте страни членки, граничещи с Украйна, вече ги няма.

Отбелязва се, че конструктивното отношение на всички участници в платформата е спомогнало за решаването на конкретни проблеми и гарантира, че износът към трети държави извън ЕС дори се увеличава.

Постигнато е съгласие, че в срок от 30 дни Украйна ще въведе всички правни мерки (включително например система за лицензиране на износа), за да се избегне пренасищане със зърно.

Фермерският съюз иска компенсации от ЕК заради вноса на зърно от Украйна

Фермерският съюз иска компенсации от ЕК заради вноса на зърно от Украйна

Все още има проблеми с реализацията на нашата продукция

Докато това стане, считано от 16 септември Украйна трябва да въведе ефективни мерки за контрол на износа на четири групи стоки, за да се предотвратят нарушения на пазара в съседните държави членки на ЕС.

Киев ще представи план за действие на платформата не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември.

ЕК и Украйна ще наблюдават ситуацията чрез платформата, за да могат да реагират на непредвидени ситуации.

Комисия уточнява, че ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато има ефективни мерки от страна на Украйна и те функционират пълноценно.

Зърнарите вдигат на протест 1 млн. души и блокират София на 19 септември?

Зърнарите вдигат на протест 1 млн. души и блокират София на 19 септември?

Безсрочен национален протест до прегласуване на решението за украинския внос

ЕК припомня, че е създадена координационна платформа, обединяваща Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и самата Комисия. Тя е допринесла за развитието на инфраструктурата и увеличаването на логистичния капацитет, както и за премахването на административните пречки пред износа на селскостопански продукти от Украйна.

Припомняме, вчера Народното събрание отмени забраната за внос на украинско зърно. Вследствие на това решение аграрният сектор обяви, че подготвя национален протест.

Освен това Българският фермерски съюз поиска компенсации от Европейската комисия за загубите на българските зърнопроизводители след вдигането на забраната.

Полша и Унгария вече заявиха, че ще продължат едностранно забраната, ако Комисията не я удължи.

Денков предупреди: Кабинетът няма да се поддаде на опити за шантаж

Денков предупреди: Кабинетът няма да се поддаде на опити за шантаж

Покани протестиращите земеделци на среща и да помислят за проблемите си