Румъния е поела роля от максимално важно значение за осигуряване на транзита на украинско зърно към международните пазари и ще увеличи транспортния си капацитет.

Това заяви в събота премиерът Марчел Чолаку, цитиран от "Аджерпрес". Той направи изявлението в онлайн обръщение към международната среща на върха в Киев за световната продоволствена сигурност

"Румъния пое първостепенна важна роля в осигуряването на преминаването на украинско зърно към международните пазари, така че повече от 60% от целия този износ беше направен през румънските транспортни коридори. През следващия период предвиждаме увеличаване на транспортния капацитет, с директната подкрепа на нашите международни партньори и на Европейския съюз (ЕС)", каза Чолаку.

"Ръководителят на румънската изпълнителна власт осъди най-категорично незаконните и неоправдани атаки на Русия срещу Украйна, които представляват военни престъпления. Той също осъди руските въздушни удари в Украйна, близо до границата с Румъния, които засягат международната инфраструктура за транспорт на зърно", се казва още в изявлението.

Румъния ще удвои транзитния коридор за украинското зърно

Румъния ще удвои транзитния коридор за украинското зърно

През балканската страна ще минава 70% от аграрния износ на Киев

Премиерът е подчертал ключовата роля на Румъния за улесняване на украинския износ на зърно през пътищата за солидарност на ЕС.

Чолаку потвърди солидарността на Румъния с Украйна и поздрави украинския си колега Денис Шмигал за отличното сътрудничество, насочено към разширяване на сухопътните, железопътните, речните и морските връзки между двете страни.

Припомняме, че Букурещ обяви още през септември за удвояването на транспорта на украинско зърно. Румънските фермери обаче поискаха от правителството в събота едностранно да забрани вноса на украинско зърно и други хранителни продукти, след като Европейската комисия (ЕК) реши да премахне ограниченията.  Румъния е една от петте източни страни от ЕС, наред с България, Унгария, Полша и Словакия, отбелязали скок на вноса на украинско зърно след началото на войната, която изкриви местните пазари и предизвика протести от фермери и накара ЕС да одобри търговски ограничения до 15 септември.

Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, вече е изнесла повече зърно през Констанца, отколкото през 2022 г., въпреки че напоследък обемите са намалели, тъй като руските атаки срещу нейните речни пристанища на Дунав карат украинските износители да се насочат към шосейни и железопътни маршрути.

Украинският президент Зеленски обяви през ноември, че износът на Украйна през алтернативния черноморски транспортен коридор е достигнал почти четири милиона метрични тона от стартирането му през август.

Този коридор беше създаден като "хуманитарен коридор" за кораби, пътуващи към африкански и азиатски пазари.

Маршрутът минава покрай югозападното черноморско крайбрежие на Украйна, през румънските териториални води, покрай България, към Турция.

Украйна е изнесла 4 милиона тона жито през новия черноморски коридор

Украйна е изнесла 4 милиона тона жито през новия черноморски коридор

Страната очаква добра реколта въпреки военните действия

Русия, която се отказа от споразумение, което вдигна фактическата руска блокада на черноморските пристанища на Украйна в средата на юли, оттогава многократно нанася удари по украинските пристанища, които се намират от другата страна на Дунав от Европейския съюз и членката на НАТО Румъния.