Румъния ще удвои транзитния коридор за износ на украинско зърно - от два на четири милиона тона.

Според заместник-началника на президентската канцелария Игор Жовква Румъния е одобрила условията за внос на украинско зърно. Тази страна осъзна, че украинското зърно не представлява заплаха за нея и други европейски страни.

"По време на посещението на Зеленски в Румъния, ние обсъдихме как да удвоим транзитния коридор към Румъния. От сегашните два милиона тона месечно трябва да увеличим този транзит до четири милиона тона", каза Игор Жовква по време на телемарафона.

Жовква обясни, че това означава, че до 70% от украинския селскостопански износ ще минава през Румъния, ако вземем всички съседни страни. Това означава, че тандемът Украйна и Румъния ще допринесе значително за глобалната продоволствена сигурност.

"Румъния спокойно, без да прави изявления, става износител на украинско зърно и се превръща в реален стратегически партньор на Украйна", каза заместник-председателят Игор Жовква.

Русия унищожила 300 000 тона украинско зърно от юли насам

Русия унищожила 300 000 тона украинско зърно от юли насам

Киев обиви Москва в опит да задълбочи продоволствената криза

Той също така подчерта, че Румъния ще предостави летища за обучението на украински пилоти на модерните американски изтребилети, което е изключително важно.