Полски съд в сряда нареди бившият министър Мариуш Камински, който е в гладна стачка в затвора, да бъде хранен принудително. Това съобщи президентът Анджей Дуда, цитиран от "Ройтерс"

Припомняме, че през януари този случай ескалира конфликта между старата и новата администрация относно върховенството на закона.

Бившият министър на вътрешните работи Камински и неговият заместник Мачей Васик бяха задържани в президентския дворец във Варшава миналата седмица и изпратени в затвора, след като бяха осъдени за злоупотреба с власт в предишни роли.

Полша задържа двамата депутати в президентския дворец

Полша задържа двамата депутати в президентския дворец

Случаят отново скара президент и премиер

Полският премиер Доналд Туск обвини президента Дуда във възпрепятстване на правосъдието. 

Двамата министри са от партията на президента "Право и справедливост" (ПиС). 

През 2015 г., седмици след като ПиС дойде на власт, Дуда помилва Мариуш Камински, след като той беше осъден за злоупотреба с власт в предишна длъжност, което му позволи да стане вътрешен министър.

Адвокатите се съмняват дали Дуда може да го помилва, преди апелативен съд да издаде окончателно решение. Миналата година Върховният съд каза, че делото трябва да бъде възобновено и през декември Камински и неговият заместник Мачей Васик бяха осъдени на две години затвор за злоупотреба с власт.

Полският президент подготвя амнистия за осъдените депутати

Полският президент подготвя амнистия за осъдените депутати

Очаква се това да задълбочи разрива между президента и правителството