Украинските мъже в наборна възраст, които в момента се намират в Полша, няма да бъдат върнати в родината си насила. Това е "доста трудно да си го представим", заяви пред Ukrinform полският посланик в Киев Ярослав Гузи.

По думите на дипломата полското правителство има различни мнения по този въпрос, но Варшава няма конкретен отговор как да постъпи с украинските мъже. Гузи отбеляза, че в момента на територията на страната живеят милиони украинци.

"Ние много добре разбираме ситуацията, в която се намира украинското правителство.

Като цяло имаме сходен исторически опит: ако има война, трябва да се защитаваш, но на практика не всички хора са готови да го направят", каза посланикът.

В началото на пълномащабните военни действия през февруари 2022 г. много хора са се връщали в Украйна, каза Гузи и добави, че доколкото разбира, "всички доброволци вече са го направили".

Дипломатът смята, че страните от ЕС ще продължат да обсъждат въпроса за оставането на украинците, след като украинското външно министерство реши да преустанови консулските услуги за мъже в наборна възраст в чужбина.

Мярката ще бъде в сила поне до 18 май, като министерството обяви приемането ѝ на фона на закона за затягане на правилата за мобилизация.

В края на април украинският вицепремиер Олга Стефанишина обеща, че правителството няма да връща принудително граждани от чужбина в родината им.

От началото на войната 11 000 украинци нелегално са влезли в Румъния

От началото на войната 11 000 украинци нелегално са влезли в Румъния

Голяма част от тях са поискали хуманитарен статут

Редица европейски държави, включително Естония и Литва, заявиха, че няма да депортират украинци принудително, поне не и до общоевропейско решение. Германските власти увериха, че украинските граждани, които имат право да останат в страната, могат да останат там независимо от решенията на Киев.