Полша заяви, че лабораторните тестове за изследване на масовото измиране на риба в река Одер са показали високи нива на сол, но не и наличието на живак, пише европейската редакция на "Политико".

Анализите на речни проби, взети както в Полша, така и в Германия, откриха високи нива на соленост, но не и живак, каза в събота Анна Москова, министър на климата и околната среда на Полша, според съобщения в медиите. Токсикологичните проучвания все още продължават в Полша, добави тя.

Москова уточни, че държавният ветеринарен орган на Полша е тествал седем вида мъртва риба и е изключил живака като причина за измирането, но все още чака резултати за други вещества, предаде Асошиейтед прес. Тя каза, че резултатите от тестовете в Германия също не са показали високо съдържание на живак.

Хиляди мъртви риби бяха открити по поречието на река Одер, която тече през Полша и Германия, като и двете страни предупреждават за екологична катастрофа.

Полският премиер Матеуш Моравецки нарече измирането на рибите "изключително скандално" по-рано тази седмица. "Отговорните за това ще бъдат сурово наказани", каза той.

Късно в петък Моравецки уволни ръководителя на националния орган за управление на водите на страната Пшемислав Дака и ръководителя на генералния инспекторат по околната среда Михал Мистрзак, заявявайки, че техните институции е трябвало да реагират по-рано, предаде Ройтерс.

"Полска вода" съобщи в четвъртък, че първоначалните тестове са открили токсични вещества в реката, а властите в петък издадоха предупреждение хората да не се къпят в Одер. "Най-вероятно си имаме работа с престъпление, при което във водата е изпуснато вещество, което е причинило измиране на риби и други организми", каза заместник-министърът на климата и околната среда на Полша Яцек Оздоба в четвъртък.

Германският телевизионен оператор RBB съобщи в четвъртък, че във водни проби от Одер са открити "високи нива на живак".

В събота Моравецки обеща да направи всичко възможно, за да ограничи екологичните щети. Министърът на вътрешните работи на Полша предложи награда на всеки, който помогне да се издирят отговорните за замърсяването на реката, според АП.

Министерството на околната среда на германската провинция Бранденбург по-рано тази седмица обвини Полша, че крие проблема. "Трябва да се каже, че веригите за докладване между полската и германската страна не са работили в този случай", каза министърът на околната среда на Бранденбург Аксел Фогел.

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Няма вода и за напояване