Полският министър на отбраната обвини руския президент Владимир Путин, че е замесен в самолетната катастрофа през 2010 г., при която загина тогавашният полски президент Лех Качински, като го прикани да "поеме отговорност".

Антони Мачеревич твърди, че фаталната катастрофа, при която загинаха Качински, съпругата му и 94-ма други представители на полския политически и военен елит през 2010 г. в западния руски град Смоленск, е била предшествана от две експлозии на борда.

Полша: Има следи от взрив по самолета, с който при Смоленск загина Лех Качински

Полша: Има следи от взрив по самолета, с който при Смоленск загина Лех Качински

Пораженията по лявото крило...

В интервю за местно радио Мачеревич допълни, че руският държавен глава "трябва да има смелостта да поеме отговорност за случилото се".

"Президентът Путин трябва най-накрая да се изправи срещу истината: две експлозии, които в края на краищата разрушиха Ту-154, бяха безспорно идентифицирани от официалната експертиза", подчерта полският военен министър.

Неговите коментари последват отричането от страна на Путин на всякакви експлозии на борда, като той призова Полша да спре разследването на каквато и да е потенциална руска роля в катастрофата.

Полша ексхумира телата на президента Качински и останалите, загинали при Смоленск

Полша ексхумира телата на президента Качински и останалите, загинали при Смоленск

Ходът най-вероятно ще задълбочи политическото разделение

Отговаряйки на въпрос на полски журналист на годишната пресконференция вчера, Путин коментира, че било време Полша да спре да се вторачва в самолетната катастрофа, да обърне нова страница и да "порасне".

Путин изтъкна, че бил уморен от твърденията, че самолетната катастрофа е била резултат от руски заговор, предизвиквайки остра критика от страна на Варшава.

Полски и руски авиационни експерти заключиха, че катастрофата е била инцидент и авария.

Ала Мачеревич оглавява комисия, отново разследваща катастрофата и твърди, че е била предшествана от две експлозии, което по думите му предполагало, че Русия има пръст в катастрофата.

Предишното полско правителство заключи, че пилотска грешка е причина за катастрофата, но управляващата партия "Право и справедливост" нареди ново разследване, което стигна до заключение по-рано тази година, че самолетът е свален от експлозии на борда.

Разследването повтори твърденията, че руските авиодиспечери умишлено са насочили самолета на погрешен път за кацане.

От полската прокуратура след това обявиха, че ще повдигнат обвинения срещу двама диспечери. Москва отхвърли твърденията.

Братът близнак на загиналия президент Лех Качински - Ярослав, понастоящем е лидер на "Право и справедливост", която е на власт от 2015 г.