Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че проектът за газопровод "Северен поток-2" е опасен за Украйна и Словакия.

В ефира на полското радио Дуда коментира, че газопроводът е щял да се превърне също така в енергийна заплаха за Полша, ако не са били "превантивните действия на Варшава".

Освен това Дуда отбелязал, че позицията на трите страни по този въпрос е недвусмислена, държавните глави на страните многократно са я изразявали и в този контекст нищо не се е променило.

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Коментарите на Тръмп "не кореспондират с реалността"

Проектът "Северен поток-2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно през Балтийско море.

Новият тръбопровод се планира да бъде изграден до действащия "Северен поток". Той ще премине през териториалните или изключителните икономически зони на страните, разположени по бреговете на Балтийско море - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Само Дания все още не е издала разрешение за строителство на "Северен поток-2".

"Газпром" започна строителството на морската част на газопровода "Северен поток-2"

"Газпром" започна строителството на морската част на газопровода "Северен поток-2"

Строителството е започнало от Финския залив

Против строителството на газопровода се обявяват няколко държави, по-специално Украйна. В Киев се опасяват, че губят печалби от транзита на руски газ за Европа. САЩ също са против изграждането на "Северен поток-2", като методично прокарват плановете си за износ на втечнен газ (LNG) за Европейския съюз. Освен това лидерите на Латвия, Литва и Полша смятат проекта за политически мотивиран.

Според руснаците "Северен поток-2" е изключително икономически проект. Германският канцлер Ангела Меркел също неколкократно е защитавала проекта, уверявайки, че той е икономически и няма политически импликации.  

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

ЕС и НАТО не са врагове на Русия