Сеймът, долната камара на полския парламент, в сряда прие резолюция, призоваваща Германия да поеме политическа, историческа, правна и финансова отговорност за започването на Втората световна война, съобщи PAP.

Резолюцията е инициатива на депутати от управляващата партия "Право и справедливост" и беше подкрепена от 418 депутати, четирима бяха против и 15 се въздържаха.

"Сеймът на Република Полша декларира, че полската държава никога не се е отказала от претенциите си срещу германската държава, се казва в резолюцията. Няма никакви основания, нито морални, нито законови, да се твърди, че исковете са законосъобразно оттеглени или са изтекли."

Германия отряза Полша за репарации заради ВСВ

Германия отряза Полша за репарации заради ВСВ

Въпросът е приключен, подчертават от германското МВнР

Някои изрази в текста предполагат, че долната камара смята следвоенното комунистическо правителство на Полша, което може да се е отказало от репарации, за нелегитимно.

Доклад с подробности за загубите на Полша в резултат на германската инвазия беше представен на 1 септември, 83-та годишнина от избухването на Втората световна война. Според доклада Германия трябва да плати на Полша 1,32 трилиона евро като компенсация за разрушенията, причинени от войната.

Германското правителство каза, че въпросът е приключен поради факта, че Полша очевидно се е отказала от военни репарации през 1953 г.

Полша иска репарации от Германия за щети за $1,3 трлн. през ВСВ

Полша иска репарации от Германия за щети за $1,3 трлн. през ВСВ

1 септември бележи началото на войната през 1939 г.