Правителството на Полша подготвя доклад за опустошенията, причинени на страната от нацистката окупация по време на Втората световна война, съобщава ДПА.

Очаква се той да бъде представен във варшавския Кралски замък на 1 септември - датата на германското нахлуване през 1939 г. Тази дата бележи и началото на войната, при която загиват най-малко 55 милиона души, а според някои оценки тази цифра може да достига и 80 милиона. Смята се, че в самата Полша вследствие на войната са загинали близо 6 милиона души.

Управляващата полска консервативна партия "Право и справедливост" многократно е заявявала, че докладът е в процес на изготвяне. Неговата цел е да подкрепи исканията за репарации от страна на Германия.

Полша напомня на Германия за 850 млрд. долара репарации от ВСВ

Полша напомня на Германия за 850 млрд. долара репарации от ВСВ

За Германия, всички финансови претенции от войната са уредени

Съгласно проучване, проведено миналата година, 64% от запитаните подкрепят искането на репарации от Берлин за нанесените на Полша щети.

От своя страна германското правителство се противопоставя на всички искания за допълнителни репарации, като настоява, че споразумението "Две плюс четири" от 1990 г., известно още като Договор за окончателно уреждане на въпроса с Германия, е приключило въпроса.

Въпросното споразумение, договорено от бившата Западна Германия и бившата Източна Германия, заедно с Великобритания, Франция, СССР и САЩ, проправя пътя за обединението на Германия и потвърждава границите ѝ.

Качински не се отказва да иска репарации от Германия

Качински не се отказва да иска репарации от Германия

Берлин обаче смята, че въпросът е решен през 90-те години на миналия ХХ век