Германия може да дължи на Полша повече от 850 милиарда долара обезщетения за вреди, нанесени по време на Втората световна война и бруталната нацистка окупация, заяви старши депутат от управляващата партия, цитиран от "Ройтерс".

Около шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи са убити по време на войната, а Варшава е сравнена със земята след въстанието от 1944 г., в което загиват около 200 000 цивилни.

В момента Германия е един от най-големите търговски партньори на Полша, член на ЕС и НАТО и коментира, че всички финансови претенции, свързани с ВСВ, са уредени.

Дясната партия в Полша "Закон и справедливост" възобнови  призивите за компенсации след като пое властта през 2015 г. и популяризира жертвите от войната, като те заемат централно място в призива им към национализъм.

Гърция поиска репарации от Германия за ВСВ

Гърция поиска репарации от Германия за ВСВ

След гласуване в парламента

Партията все още не е изпратила официално искане за репарации, но нейната агресивна позиция срещу Германия обтяга отношенията. "Полша е загубила не само милиони от своите граждани, но също е била унищожена по необичайно брутален начин", коментира Аркадиуш Муларчик, който оглавява полската парламентарна комисия по репарациите.

"Много жертви са все още живи и се чувстват дълбоко обидени", допълва той.

Неговите коментари са  месец преди изборите за ЕП. Полша ще проведе и национални избори по-късно тази година, като партията все още води значително съперниците си в проучванията на общественото мнение.

Муларчик обяснява, че размерът на репарациите може да достигне повече от 10 пъти очакваните 100 милиарда евро, които Полша е получила досега от еврофондовете, откакто се присъедини към блока през 2004 година.

Германия е най-големият нетен донор в бюджета на ЕС и някои германци считат приноса за щедра компенсация на страните получатели като Полша.

Чехия няма да иска репарации от Германия

Чехия няма да иска репарации от Германия

Полша иска компенсация за нацистката окупация

През 1953 г. тогавашните комунистически правителства на Полша се отказват от всички претенции за военни репарации под натиска на СССР, който иска да освободи Източна Германия, също съветски сателит, от всякакви задължения.

"Закон и справедливост" твърди, че споразумението е невалидно, тъй като Полша не е могла да договори справедливо обезщетение. Муларчик обяснява, че неговата комисия се надява да завърши доклада си по въпроса за репарациите до 1 септември, 80-годишнината от нахлуването на Хитлер.

Обвинявайки Берлин, че играе "дипломатически игри" по въпроса, той допълва: "Въпросът е заметен под килима от Германия ... докато не бъде изтрит от паметта, от съзнанието на хората."

Неговите коментари са след като гръцкият парламент гласува този месец и иска милиарди евро репарации от Германия за нацистката окупация в тяхната страна.

Полша отново призова Германия да изплати репарации за ВСВ

Полша отново призова Германия да изплати репарации за ВСВ

Според мен въпросът за изплащането на репарации не е разрешен