Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че родината му няма намерение да последва примера на Полша и да търси компенсации от Германия за щетите, които нацистите са причинили на страната по време на окупацията от 1939 до 1945 г. Това съобщи в неделя Чешкото радио.

Полша отново призова Германия да изплати репарации за ВСВ

Полша отново призова Германия да изплати репарации за ВСВ

Според мен въпросът за изплащането на репарации не е разрешен

През 1997 г. между Прага и Берлин е сключена Чешко-германска декларация, която според Андрей Бабиш поставя последната точка за миналото в отношенията между двете държави. Федерална република Германия е стратегически партньор за Чехия. С нея динамично се развиват връзки във всички области на икономиката и културата, обърна внимание Андрей Бабиш.

Темата за репарациите започна да се обсъжда в Полша от юли миналата година, когато лидерът на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че страната му никога не се е отказала да търси обезщетение от Германия.

Германия дължи на Гърция €185 млрд. репарации от ВСВ, твърдят германски учени

Германия дължи на Гърция €185 млрд. репарации от ВСВ, твърдят германски учени

"Атина и Берлин: Отворена сметка - отворена рана"

Варшава отхвърля постигнатото през 1953 г. споразумение с ФРГ с аргумента, че то е било писано и договаряно под диктовката на тогавашния окупатор - СССР. Дори и полският президент Анджей Дуда в интервю за германския в. "Билд ам зонтаг" подчерта, че не счита, че изискванията за обезщетяване на Германия ще бъдат забравени.