Гърция все още настоява за изплащане на репарации от страна на Германия за жертвите ѝ от Втората световна война и погасяване на заем, който тя е била принудена да предостави на нацистките си окупатори. Това е заявил гръцкият президент Прокопис Павлопулос пред германския си колега, който е на посещение в Атина, съобщава "Ройтерс".

Павлопулос, който се срещна с Франк-Валтер Щайнмайер, изтъкнал, че такива искания попадат в рамките на "съпротивата срещу онези, които искат да се върнат в кошмарно минало", намеквайки за възхода на крайната десница в Европа преди изборите за Европейски парламент през следващата година.

Полша твърди, че Германия трябва да плати репарации в размер на $850 млрд.

Полша твърди, че Германия трябва да плати репарации в размер на $850 млрд.

Управляващата партия "Право и справедливост" възроди въпроса за военните репарации

"Разглеждаме исканията на Гърция във връзка с окупационния заем и военните репарации за законни и съдебно изискуеми", подчерта Павлопулос.

Германия се извини за престъпленията от нацистката епоха по време на войната, но настоя, че не желае да обсъжда репарациите. Тя отрече да дължи каквото и да било на Гърция за Втората световна война, тъй като изплати на Атина сумата от 115 млн. германски марки през 1960 г.

Силите на Хитлер окупират Гърция в периода между 1941-1944 г. и откопчват т. нар. "окупационен заем", използван за подпомагане на финансирането на кампанията на нацистите в Северна Африка. Последвала е неудържима инфлация, а десетки хиляди хора са умрели от глад.

Гърция е била принудена да предостави 476 млн. райхсмарки, които гръцките власти изчислиха на равняващи се на 6-10 млрд. евро днес.

Германия дължи на Гърция €185 млрд. репарации от ВСВ, твърдят германски учени

Германия дължи на Гърция €185 млрд. репарации от ВСВ, твърдят германски учени

"Атина и Берлин: Отворена сметка - отворена рана"

Репарациите за Втората световна война изплуваха отново като емоционален проблем по време на периода 2010-2018 г. в Гърция, белязан от спасителни помощи, когато гърците, засегнати от строгите мерки за икономии, събуждайки стари несправедливости, обвиниха най-големия кредитор Германия за болезнените съкращения, свързани с трите международни спасителни програми.

По време на Втората световна война около хиляда гръцки села бяха изличени и десетки хиляди хора бяха избити при репресии от страна на германските войски, опитващи се да смачкат гръцката съпротива, която освободи големи части от страната.

Щайнмайер посети мястото на нацистки концентрационен лагер в атинското предградие Хайдари, където са загинали стотици хора. "Ние почитаме тези жертви и най-вече се извиняваме", посочи германският президент по време на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви на пресконференция в сряда: "Смятаме, че въпросът за германските репарации е окончателно разрешен юридически и политически. Гръцкото правителство все още не е настоявало за тях."

Ципрас коментира, че посещението на Щайнмайер е шанс за ново начало в двустранните отношения, но добави: "Разбира се, това не означава, че трябва да забравим или да заметем под килима което и да е от нашите различия от далечното минало."