Гърция настоява за изплащане на репарации от страна на Германия за жертвите ѝ от Втората световна война, както и за погасяване на заем, който тя е била принудена да предостави на нацистките си окупатори.

Това стана ясно след гласуване тази нощ в гръцкия парламент, предадоха местни медии.

Започва дипломатическа кампания, чиято цел е да принуди страната да изплати репарии, чиято конкретна сума все още се уточнява. 

Дебатът в парламента преди гласуването продължи 12 часа. 

Премиерът Алексис Ципрас заяви в словото си пред депутатите, че за да продължи напред, страната трябва да затвори вратите към миналото. Това е морален дълг, каза още той. 

Германският икономически министър Зигмар Габриел оняви това решение като глупост. Според него, това няма нищо общо с войната, а целта е да се измъкнат пари от страни от еврозоната. 

Гърция иска по-добри отношения с Германия, но първо да изплати репарациите за ВСВ

Гърция иска по-добри отношения с Германия, но първо да изплати репарациите за ВСВ

Германия не иска да изплаща репарации

Репарациите за Втората световна война изплуваха отново миналата година като емоционален проблем по време на периода 2010-2018 г. в Гърция, белязан от спасителни помощи, когато гърците, засегнати от строгите мерки за икономии, събуждайки стари несправедливости, обвиниха най-големия кредитор Германия за болезнените съкращения, свързани с трите международни спасителни програми.

По време на Втората световна война около хиляда гръцки села бяха изличени и десетки хиляди хора бяха избити при репресии от страна на германските войски, опитващи се да смачкат гръцката съпротива, която освободи големи части от страната.

Германия се извини за престъпленията от нацистката епоха по време на войната, но настоя, че не желае да обсъжда репарациите. Тя отрече да дължи каквото и да било на Гърция за Втората световна война, тъй като изплати на Атина сумата от 115 млн. германски марки през 1960 г.

Силите на Хитлер окупират Гърция в периода между 1941-1944 г. и откопчват т. нар. "окупационен заем", използван за подпомагане на финансирането на кампанията на нацистите в Северна Африка. Последвала е неудържима инфлация, а десетки хиляди хора са умрели от глад.

Гърция е била принудена да предостави 476 млн. райхсмарки, които гръцките власти изчислиха на равняващи се на 6-10 млрд. евро днес.