Полша трябва да продължи да защитава интересите си, а официална Варшава възнамерява да продължи да търси репарации от Германия за престъпленията от нацисткия режим. Председателят на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински заяви това на среща с жители на Бялисток, съобщава Forsal. Партията има 228 места от общо 460 в полския Сейм.

"Очевидно е, че те плащат на други, защо да не плащат на нас, защо сме по-зле?" - попита политикът.

Полша настоя, че има право да изисква военни репарации от Русия

Полша настоя, че има право да изисква военни репарации от Русия

Заради нанесените щети през Втората световна война

Той изтъкна, че някои са обвинили поддръжниците на получаването на репарации от Германия, че ходят на "грешни училища", но Варшава не може да "отстъпи" или да води мека политика и "да дава на другите и да не изисква нищо в замяна, защото това винаги завършва зле".

"Трябва да поставим твърдо интересите си и в същото време да знаем какви са те в действителност. Да знаем например, че ако помагаме на Украйна, а никой не помага толкова, колкото ние, то ние защитаваме полските интереси, защото в момента украинците, независимо от нашата история, също защитават нашата независимост", подчерта Качински.

Политиците от "Право и справедливост" са увеличили публичните си искания за репарации от Германия на фона на наближаването на следващите парламентарни избори в Полша, които са насрочени за есента на 2023 г.

Полша отново призова Германия да изплати репарации за ВСВ

Полша отново призова Германия да изплати репарации за ВСВ

Според мен въпросът за изплащането на репарации не е разрешен

По време на среща със симпатизанти в Сокачев в началото на юни Качински повдига и въпроса за репарациите. Той заяви, че в политиката има "определен момент", когато една от партиите трябва да постави редица искания. Ръководителят на партията добави, че "наближава моментът, в който трябва да ударите с юмрук по масата". След това политикът отбелязва, че Германия претендира да бъде "морална сила". "Ако те са морална сила, аз съм висока блондинка", каза Качински.

През 2017 г. Специалната комисия за репарации към полския Сейм оцени щетите, причинени от Германия по време на Втората световна война, на 48,8 млрд. долара. През март 2018 г. обаче необходимата сума за плащане беше увеличена няколко пъти до 850 млрд. долара. Тази сума беше определена с корекции, отчитащи обменния курс на долара, който се е променял през годините. По-късно сумата беше намалена с почти 300 милиарда долара до 543 милиарда долара, но през октомври 2018 г. полският Сейм реши, че очакваните репарации от Германия трябва да бъдат преизчислени отново.

Германските власти признават отговорността на страната за разрушенията в Полша, но отричат необходимостта от нови плащания, като се позовават на решение на полското правителство от 1953 г.

Качински: Франция и Германия са твърде близки с Русия

Качински: Франция и Германия са твърде близки с Русия

Полша иска ембарго на руския петрол

Съгласно този документ Варшава признава, че Берлин е изпълнил всички свои задължения за изплащане на обезщетения. Bild отбелязва, че през 1991 г. Германия и Полша подписват ново споразумение за добросъседство, което е предназначено да реши веднъж завинаги въпроса с репарациите. След това Германия изплати 1,3 млрд. евро на Полша.