Германия отхвърли последния натиск на националистическото правителство на Полша за огромни репарации за Втората световна война, заявявайки в отговор на дипломатическа нота, че въпросът е приключен. Това съобщи полското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Полша оценява своите загуби от Втората световна война, причинени от Германия, на 6,2 трилиона злоти (1,40 трилиона долара) и поиска репарации. Берлин от своя страна многократно е заявявал, че всички финансови искове, свързани с войната, са уредени.

Според германското правителство въпросът за репарациите и компенсациите за загубите от войната остава приключен и германското правителство не възнамерява да влиза в преговори по този въпрос, се казва в изявлението на външното министерство.

Правителството на Република Полша ще продължи усилията си за уреждане на дългове в резултат на германската агресия и окупация през годините 1939-1945 г.

Германия категорично отхвърли претенциите на  Полша за репарации за ВСВ

Германия категорично отхвърли претенциите на Полша за репарации за ВСВ

Берлин смята въпроса за приключен

Около шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, са убити по време на войната, а Варшава бе изравнена със земята след въстание от 1944 г., при което загинаха около 200 000 цивилни.

През 1953 г. тогавашните комунистически управници на Полша се отказаха от всички претенции за военни репарации под натиска на Съветския съюз, който искаше да освободи Източна Германия, също съветски сателит, от всякакви задължения.

Управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" (PiS) заяви, че споразумението е невалидно, тъй като Полша не е успяла да договори справедливо обезщетение. Тя съживи призивите за обезщетения, откакто пое властта през 2015 г., и превърна популяризирането на жертвата на Полша по време на войната в централна част от своя призив към национализма. Позицията на партията обтегна отношенията между Варшава и Берлин.