Говорител на полското правителство току-що направи първия си коментар. Той заяви, че страната повишава бойната си готовност на цялата си територия. Освен това правителството обмисля дали да подаде заявка за позоваване на член 4 от Договора за НАТО - консултации.

Член 4 от договора на Алианса предвижда "Страните да проведат консултации помежду си, ако по мнението на някоя от тях целостта на територията, политическата независимост или сигурността на една от страните е застрашена." По този начин този член е предверието за провъзгласяването на член 5 - задължението за оказване на помощ, пише Der Standard.

Руски ракети удариха и Полша

Руски ракети удариха и Полша

Поне двама души са убити

НАТО също обяви, че наблюдава ситуацията.

Относно причината за случилото се той каза само, че е имало експлозия, при която са загинали двама полски граждани. Той не пожела да отговори на повече въпроси.

МО на Русия: Не сме атакували цели по украинско-полската граница

МО на Русия: Не сме атакували цели по украинско-полската граница

Кремъл с позиция

Няколко други държави от НАТО също реагираха с изчаквателна позиция. Освен САЩ, Германия, Великобритания, Естония, Словакия и Чешката република също изразиха своята солидарност с Полша, но без да дават конкретни оценки на текущите събития. В момента ситуацията трябва да се следи отблизо.