Докладът на Междудържавния авиационен комитет за авиокатастрофата с полския правителствена самолет Ту-154 и полската позиция по него ще бъдат представени през януари 2011 година, заяви полският министър на вътрешните работи Ежи Милер, пише електронното издание Нюз.Ру.

Милер изрази надежда, че през януари оторизираните институции ще могат съвместно да анализират причините за катастрофата на 10 април тази година под Смоленск, при която загинаха висши полски държавни и военни ръководители. Сред тях беше и президентът Лех Качински.

Докладът беше предаден на полските власти в средата на октомври. В момента оторизирана полска комисия е натоварена да формулира позиция по въпроса, с която се опитва да убеди руснаците в необходимостта от изменение в съдържанието на доклада.

Позицията на Полша е с обем 100 страници. Докладът съдържа анализ на техническите изправности на самолета, функционирането му до момента на полета, влиянието на атмосферните условия и поведението на екипаж.

Братът на загиналия президент Ярослав Качински нееднократно вече изрази съмнение в качеството на проведеното разследване и обвини полското правителство, че не е заело достатъчно твърда позиция по отношение на Русия.

В средата на ноември съратниците на Качински от партията „Право и справедливост" предадоха на Конгреса на САЩ писмо с молба за помощ в разследването на смоленската катастрофа. Според тях Русия съзнателно унищожава веществени доказателства за катастрофата.