Полша ще забрани на руски спортисти да участват в спортни турнири в страната, докато не подпишат официално изявление, осъждащо специалната военна операция на Русия в Украйна. Това заяви полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че условието за участие в състезания е задължението всички спортисти да подпишат декларация, че "не подкрепят военни действия и стоят срещу военните престъпления".

"Ако руски спортист подпише тази декларация, това ще служи като удостоверение за морал и след това той или тя ще може да участва в състезания. Ще изискваме тази декларация да се подписва на всички спортни турнири, провеждани на територията на Полша", поясни министърът.

Преди по-малко от две седмици Полската федерация по фехтовка обяви, че може да се откаже от плановете за провеждане на етапа от Световната купа в Познан следващия месец, ако на руските спортисти бъде позволено да участват в събитието под неутрален флаг.

На 10 март Международната федерация по фехтовка реши да позволи на спортисти, представляващи Русия и Беларус, да участват в международни турнири с неутрален статут. На 14 март полското генерално консулство в Москва заяви, че руските състезатели по фехтовка в момента нямат право на виза за влизане в Полша.

МОК протака решението за руски и беларуски спортисти на Олимпиадата

МОК протака решението за руски и беларуски спортисти на Олимпиадата

Отлагането възмути Германия и Полша, но Украйна е доволна

Дни по-късно Германската федерация по фехтовка обяви, че ще се откаже от организирането на един от турнирите от Световната купа на Международната федерация по фехтовка заради разрешението на спортисти от Русия и Беларус да се състезават под неутрален флаг.

Във вторник Международният олимпийски комитет препоръча международните федерации да позволят на руските и беларуските спортисти да се състезават с неутрален статут, като същевременно няма да могат да участват в отборни състезания. Освен това спортистите не трябва да подкрепят специалната военна операция или да са свързани с въоръжените сили или службите за национална сигурност.

Президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков нарече тези препоръки абсолютно неприемливи, тъй като биха довели до разкол в руския спорт.

Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.

Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.

Двамата лидери проведоха телефонен разговор