Руските спортисти "нямат място" на Олимпиадата в Париж през 2024 г. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон във вторник, когато страната му отбеляза 11 месеца от началото на войната, съобщава "Франс прес".

По-специално подчертах, че спортисти от Русия не трябва да имат място на Олимпийските игри в Париж, написа той в "Телеграм".

Руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари миналата година - само дни след церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Международният олимпийски комитет бързо наложи санкции на Русия и съседен Беларус, които Кремъл използва като плацдарм за нападението си.

В Русия или Беларус не е организирано международно спортно събитие от избухването на конфликта и националните символи на страните са премахнати от такива големи състезания.

Миналата година председателят на МОК Томас Бах заяви, че би искал санкциите по отношение на спорта да бъдат разширени през 2023 г. и пожела силен украински отбор на Олимпиадата в Париж и на Зимната олимпиада в Италия през 2026 г.

През декември Зеленски отново призова всички руски спортисти да бъдат напълно изолирани от международни състезания.

Украинският президент заяви на Бах, че яростно се противопоставя на мнението на Олимпийския и Параолимпийския комитет на САЩ, че руските и беларуските спортисти могат да се състезават на Игрите в Париж, стига да не носят флаговете на своите страни.

Параолимпийците отрязаха руските и беларуските спортисти

Параолимпийците отрязаха руските и беларуските спортисти

Голям брой участници са предупредили, че ще бойкотират игрите