Полша планира да не допуска на територията си украинци с "антиполски възгледи". Това обяви полският външен министър Витолд Вашчиковски, подчертавайки националистическия уклон на неговата управляваща партия, която често говори за "историческите несправедливости", причинени на поляците от техните съседи, съобщава "Ройтерс".

Вашчиковски отбеляза, че политиката спрямо украинците била реакция на неуважението, проявено на полско гробище в западния украински град Лвов, който е бил част от Полша преди Втората световна война.

Външното министерство посочи, че лъвските скулптури, които се намират на входа на гробището, които носят щитове, надписани с полските фрази "Винаги верни" и "За теб, Полша", са били покрити с кутии.

Полша засили проверките по границата с Украйна

Полша засили проверките по границата с Украйна

Увеличили са се опашките

Вашчиковски изтъкна, че на украинците, които изразяват настроения против Полша или възпрепятстват поддържането на застаряващите полски символи в Украйна, ще им бъдат отказвани визи. Той не уточнил как политиката ще бъде прилагана на практика.

"В момента стартираме процедури, които няма да позволят на хора с екстремни антиполски възгледи да идват в Полша... Онези, които показват и използват административни инструменти срещу Полша, също ще си понасят последствията", изтъкна Вашчиковски по държавната телевизия TVP1.

Полша е дом на между 1,5 и 2 млн. украинци, които напуснаха страната си, търсейки работа след събитията в началото на 2014 г. в Киев и последвалия конфликт с проруските сепаратисти в Източна Украйна, които доведоха икономиката до тежка криза.

Въпреки подкрепата на Полша за независима Украйна, която може да се изправи срещу Русия, напрежението заради проблемната обща история на страните се увеличи, откакто партията "Право и справедливост" дойде на власт в Полша преди две години.

През миналата година Полша прие резолюция, с която обяви избиването на десетки хиляди поляци през Втората световна война от части на Украинската въстаническа армия (УПА) за "геноцид". Украйна отхвърля, че става въпрос за геноцид, посочвайки, че убийствата били трагедия и призовава за помирение и опрощение.

Вашчиковски предупреди, че симпатиите на Полша към борбата на Украйна с Русия не трябва да изтикват "историческите проблеми" на заден план.

"Не може да бъде така, че геополитиката, че руската агресия ще бъде извинение и че в продължение на години няма да уреждаме проблемите, които ни разделят", подчерта Вашчиковски.