Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви в сряда, че Полша вече не дава оръжия на Украйна, тъй като тя сама бързо въоръжава армията си.

Изказването на Моравецки в интервю за телевизионния канал Polsat News в сряда вечерта се разпространи в социалните мрежи и в пресата и в някои кратки перифрази то - на фона на сегашната разправия между Полша и Украйна относно износа на зърно - изглежда така, сякаш полският премиер току-що е обявил прекратяването на оръжейните доставки.

От съобщението на полската информационна агенция ПАП за интервюто обаче не следва, че Полша е решила да спре доставките на оръжие точно в този момент.

Интервюто беше насочено главно към "зърнения скандал", а на въпроса дали Полша ще продължи да предоставя военна помощ на Украйна, Моравецки отговори: "Сега вече не предаваме оръжия на Украйна, сега се въоръжаваме с най-новите оръжия".

В същото време премиерът увери, че хъбът в полския Жешув, през който минават доставките за Украйна, "винаги изпълнява същата роля, която е изпълнявал и ще продължи да изпълнява".

По отношение на основната тема на интервюто - спора за транзита на украински селскостопански продукти - Моравецки повтори, че смята думите на украинския президент Володимир Зеленски за "политически театър" за крайно несправедливи и играещи в ръцете на руската пропаганда.

Във вторник Зеленски, който говори в ООН, заяви, че "някои в Европа превръщат солидарността в политически театър и правят от зърното трилър". Той имаше предвид ембаргото върху вноса на украински селскостопански продукти, което съседите на Украйна, включително Полша, наложиха, за да защитят вътрешния си пазар.

Полша и Украйна си разменят заплахи заради зърното

Полша и Украйна си разменят заплахи заради зърното

Президентът на Полша Анджей Дуда отмени планираните разговори със Зеленски

"Ние отхвърляме подобни думи по принцип. В същото време изпратихме предупреждение до Киев да не пуска такива нотки, които веднага се подхващат от т.нар. руски тролове, всякакви провокатори, които се радват, че между нашите страни са посяти семена на раздор", каза Моравецки.

През 19-те месеца на войната в Украйна Полша остава един от най-близките съюзници на Киев, като оказва помощ при транзита и настаняването на бежанци, доставката и движението на оръжие за украинските въоръжени сили през нейната територия.