През следващата 2024 година Полша планира да инвестира 137 млрд. злоти или около 33 млрд. долара в отбрана. Става въпрос за над 4% от БВП на страната.

Това обяви полският президент Анджей Дуда в рамките на военното изложение в южния полски град Келце, цитиран от АФП.

От информационната агенция уточняват, че тези 4% са два пъти повече от двата процента, изисквани принципно от страните членки на НАТО.

Президентът Джуда бе категоричен, че за свободата, суверенитета и независимостта на поляците си струва да се плати всяка една цена - важното е те да могат да живеят в сигурност.

Полша, която освен че е страна членка на НАТО, граничи и с Украйна, и с Беларус, за която по-специално от Варшава имат притеснения заради отправяните провокации от страна на базираните там наемниците от групировката "Вагнер".

Полша създаде комисия по закона за руското влияние

Полша създаде комисия по закона за руското влияние

Опозицията отказа участие

От АФП припомнят, че от началото на войната в Украйна Полша е подписала множество договори за закупуване на оръжие най-вече от САЩ и Южна Корея.

С американците са сключени договори за 96 щурмови хеликоптера "Апачи" на стойност 12 млрд. долара; отделно от тях Полша купува 32 бойни самолета Ф-35, 366 танка "Ейбрамс" и противоракетни системи "Пейтриът".

От Южна Корея Полша купува 1000 танка K 2, 50 бойни самолета ФA-50 и 288 ракетни системи за залпов огън K 239, както и близо 700 самоходни гаубици.

Полша и Южна Корея ще проведат военни учения край руския анклав Калининград

Полша и Южна Корея ще проведат военни учения край руския анклав Калининград

Варшава и Сеул засилват сътрудничеството

От Великобритания - по-специално от британския филиал на европейската оръжейна компания "Ем Би Ди Ей"- Полша ще купи противовъздушни ракети на стойност около 1.9 млрд. британски лири (2.4 млрд. долара).

От Норвегия Полша ще се снабди с четири норвежки противокорабни ракетни системи. Тези нови придобивки са настойност около 1.4 милиарда евро.