Полските депутати потвърдиха в сряда кандидатите за спорната комисия за изследване на руското влияние в страната, за която се смята, че е насочена към опозицията и нейния популярен лидер Доналд Туск преди парламентарните избори на 15 октомври.

Комисията беше създадена със закон, предложен от управляващата националистическа партия "Право и справедливост", за да провери дали между 2007 г. и 2022 г. политици са взели решения под влиянието на Русия, които биха могли да застрашат сигурността на Полша.

И деветимата кандидати бяха посочени от "Право и справедливост". Опозицията не участва в процеса, нито в гласуването в долната камара. При отделни гласувания кандидатите бяха потвърдени от депутатите от управляващата партия, които контролират тясно мнозинство в камарата.

На предстоящите избори "Право и справедливост", която управлява от 2015 г., ще се бори за безпрецедентен трети мандат на власт, като същевременно ще се изправи срещу Туск и неговата Гражданска коалиция от центристки опозиционни партии.

Критиците казват, че комисията ще има противоконституционни правомощия, включително капацитета да изключва длъжностни лица от обществения живот за десетилетие. Засега не е ясно къде ще се проведе първото заседание.

ЕС започна правни действия срещу страната членка Полша през юни заради спорния закон за създаване на комисията и предупреди за по-нататъшни стъпки, ако органът бъде активиран. Той също така бе критикуван и от САЩ.

Управляващата партия обвини Туск, че е бил твърде приятелски настроен към Русия и президента Владимир Путин като министър-председател между 2007 и 2014 г. и че е сключвал газови сделки, изгодни за Москва, преди да отиде в Брюксел, за да бъде президент на Европейския съвет между 2014 и 2019 г.

Лидерът на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински и Туск са дългогодишни политически съперници.

Полша иска отмяна на "зелени" политики на ЕС

Полша иска отмяна на "зелени" политики на ЕС

Автомобилите и въглищата са теми, по които Варшава изрази несъгласие