Европейската комисия и Държавният департамент на САЩ изразиха загриженост относно нов полски закон, който може да забрани на лица да заемат публични длъжности без възможност за обжалване пред независим съд. Законът, предложен от полската партия Право и справедливост (ПиС) , предизвика силни критики, тъй като се смята, че целта му е да блокира опозиционни политици преди предстоящите парламентарни избори.

Новата комисия, която ще проведе разследване за периода от 2007 до 2022 г., ще има правомощието да забрани на лица, за които се смята, че са под руско влияние, да заемат публични длъжности за 10 години. Това може фактически да ги дисквалифицира от множество публични служители.

Законът е бил критикуван като противоконституционен от съдебни организации, включително и от собствената правна служба на полския парламент. Неговото приемане се възприема широко като опит на ПиС да блокира висшите опозиционни политици, включително бившия премиер Доналд Туск, да заемат длъжности, ако партията бъде свалена на изборите.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази загрижеността си за новия закон и посочи, че комисията може да лиши граждани от правото им да бъдат избирани на публични длъжности без съдебен контрол. Държавният департамент на САЩ също изрази загрижеността си относно възможното злоупотребяване на законодателството за намеса в свободните и честни избори в Полша.

Съдът на ЕС намали наполовина глобата за Полша заради съдебната реформа

Съдът на ЕС намали наполовина глобата за Полша заради съдебната реформа

Варшава вече ще трябва да плаща по 500 000 евро на ден

Представителят на полския президент Марчин Пржидач коментира пред частното радио RMF във вторник, че смята, че посолството на САЩ не е предоставило задълбочен правен анализ на разпоредбите на закона.