Върховният съд на Европейския съюз намали наполовина глобата, наложена на Полша по дело относно върховенството на закона, съобщава "Ройтерс".

Сега страната ще трябва да плаща по 500 000 евро на ден.

Причината е, че Варшава до голяма степен е изпълнила необходимите реформи.

Националистическото правителство на Полша е въвлечено в дългогодишен спор с Брюксел относно съдебните реформи, които според критиците подкопават независимостта на съдилищата. Спорът блокира еврофондове в размер на милиарди евро за Варшава и доведе до налагане на санкциите.

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Съдът на ЕС напълно пренебрегвал полската конституция и решенията на Конституционния съд

През 2021 г. върховният съд на ЕС постанови, че системата на Полша за дисциплиниране на съдии е несъвместима със законите на блока и ѝ наложи дневна глоба от 1 милион евро, тъй като Варшава отказа да разпусне дисциплинарната камара за съдии.

Впоследствие Полша все пак разпусна спорната камара и я замени с нов орган. Според критиците обаче основният проблем с политизирането на съдебната система остава нерешен.

"Заместник-председателят на Съда на Европейския съюз счита, че мерките, въведени от Полша, могат до голяма степен да осигурят прилагането на временните мерки, посочени в решението от 14 юли 2021 г., ", се посочва в днешното съдебно решение.

Отбелязва се, че дисциплинарната камара е била разпусната и са предприети мерки за укрепване на законовите права на съдиите, засегнати от нейните решения.

Говорител на ЕС съобщи, че намалената дневна глоба влиза в сила от днес.

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

"Правосъдните системи в целия ЕС трябва да бъдат независими и справедливи"