Почти три четвърти от поляците смятат, че властите трябва да приемат някои или всички искания на Европейската комисия за отмяна на съдебните реформи, които според нея нарушават върховенството на правото. Това показва ново допитване, което показва силно неодобрение за твърдата позиция на правителството, предаде "Ройтерс".

Вече обтегнатите отношения на Варшава с Брюксел се превърнаха в криза на 7 октомври, когато Конституционният съд на страната постанови, че части от договорите на Европейския съюз са несъвместими с конституция на страната.

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

Моравецки настоява Евросъдът да не налага санкции на Варшава заради съдебните реформи

Полша вече беше изложена на риск да загуби милиарди средства от ЕС, защото не изпълни исканията за отмяна на съдебните реформи, които според Брюксел подкопават независимостта на съдилищата в страната.

Според социологическото проучване на IBRiS за ежедневника "Речпосполита" 40,8% от анкетираните смятат, че правителството трябва да признае поражение и да сложи край на този спор възможно най-скоро, докато 32,5% казват, че трябва да направи компромис и да приеме някои от условията на Брюксел.

Само 23% смятат, че правителството изобщо не трябва да прави компромис, дори ако това означава загуба на средства от ЕС.

Моравецки решен Полша да не се поддава на шантаж от ЕС

Моравецки решен Полша да не се поддава на шантаж от ЕС

При пристигането си на двудневното заседание на лидерите на 27-те членки на ЕС

Полша твърди, че Европейският съюз превишава мандата си, а в интервю за "Файненшъл таймс", публикувано в неделя, премиерът на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" Матеуш Моравецки обвини Европейската комисия, че е опряла "пистолет в главата ни" .

Ала проучванията показват също така, че полската общественост остава преобладаващо проевропейска, като две допитвания този месец измериха 90% подкрепа за членство в ЕС.

Анна Матерска-Сосновска, политолог от Варшавския университет, каза, че общественото мнение може да убеди правителството да направи компромис.

Белгия, Нидерландия и Люксембург оказват натиск върху Полша заради съдебната система

Белгия, Нидерландия и Люксембург оказват натиск върху Полша заради съдебната система

Меркел обаче е доста по-мека

Това обаче може да отблъсне избиратели от твърдата десница, отбеляза политологът Рафал Чведерук за "Речпосполита". "Ще бъде все по-трудно за правителството", коментира той.

Такива гласоподаватели биха могли да бъдат от ключово значение за надеждите на "Право и справедливост" да спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори, насрочени за 2023 г. На управляващата партия понастоящем не ѝ достига мнозинство.

Проучване на IBRiS, публикувано вчера, регистрира 36% подкрепа за партията, в съответствие с неотдавнашни подобни проучвания, но по-малко от 43,6%, които гласуваха за нея на изборите през 2019 г.

Насред ЕП: премиерът на Полша обвини ЕС в "изнудване"

Насред ЕП: премиерът на Полша обвини ЕС в "изнудване"

Мястото на Полша било в ЕС