Полският премиер Матеуш Моравецки обвини ЕС във "изнудване" в публичен сблъсък с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради отхвърлянето от страната му на върховенството на правото на Общността, информира "Франс прес".

Спорът, разигран в Европейския парламент, подчерта сериозността на въпроса, който и Брюксел, и Варшава казват, че застрашава сплотеността на 27-членния блок.

Брюксел изложи варианти да накаже Полша за оспорването на правото на ЕС

Брюксел изложи варианти да накаже Полша за оспорването на правото на ЕС

Урсула фон дер Лайен е дълбоко притеснена

Преди Моравецки да се качи на трибуната, тя предупреди, че нейната Комисия, която е натоварена със задачата да е пазител на договорите на ЕС, "ще действа", за да обуздае Полша.

"Не можем и няма да позволим нашите общи ценности да бъдат изложени на риск", настоя тя, изброявайки разглежданите правни, финансови и политически варианти за действия срещу Полша.

Моравецки, в реч, надхвърлила определеното му време, отвърна с думите: "Неприемливо е да се говори за финансови санкции. Няма да позволя политици от ЕС да изнудват Полша."

Моравецки: Полша остава лоялна на ЕС

Моравецки: Полша остава лоялна на ЕС

Полският премиер увери други европейски лидери за това с писмо

Решение на Конституционния съд на Полша този месец, поставящо под въпрос части от законодателството на ЕС, изостри напрежението с Брюксел, което се разраства от години.

Европейската комисия и Европейският парламент вдигнаха мерника на Варшава за стъпки за премахване на независимостта на съдиите и други политики, смятани за отстъпление от демократични норми.

Анализатори подчертаха, че решението може да е първа стъпка към това Полша един ден да напусне ЕС.

Ала Моравецки настоя, че мястото на Полша е в ЕС и че правото на ЕС, произтичащо от неговите договори, се прилагало само в определени области, като националната конституция на Полша имала примат във всички останали аспекти.

Меркел: ЕС да реши спора с Полша чрез диалог

Меркел: ЕС да реши спора с Полша чрез диалог

Канцлерът е притеснен от броя на делата, завършващи във Върховния съд на ЕС.