Европейският съюз (ЕС) трябва да разреши различията си чрез диалог, а не чрез съдебни решения. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел относно спора с Полша за върховенството на закона, предаде "Ройтерс".

"Всички ние сме държави-членки на Европейския съюз, което означава, че имаме задължението винаги да се опитваме да намерим компромис - очевидно, без да се отказваме от принципите си", каза Меркел пред репортери.

Тя направи изявлението след срещата си с белгийския премиер Александър Де Кроо в Брюксел.

"Мисля, че е време да поговорим по-задълбочено с полското правителство за това как да преодолеем проблемите, каза още Меркел. Със сигурност е правилно, че от време на време делата трябва да се решават от Европейския съд."

Казусът с Полша изправя ЕС пред разпад

Казусът с Полша изправя ЕС пред разпад

ЕС трябва да оспори решението на полския конституционен съд, смята еврокомисарят Вера Йоурова

Меркел заяви, че е притеснена от броя на делата, завършващи във Върховния съд на ЕС.

Де Кроо също се обяви за диалог.

"Това може да се превърне в голям проблем, но бихме могли да предотвратим това да стане голям проблем, ако се ангажираме. Мисля, че критикуването и соченето на пръст отвън няма да ни отведе никъде", каза той.

Припомняме, че вчера председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заплаши да предприеме действия срещу Полша в отговор на решението на Конституционния съд на страната, според което някои закони на ЕС са несъвместими с полската конституция и полското законодателство има предимство пред европейските закони

Европейската комисия задейства процесите през 2017 г. във връзка с полските реформи в съдебната система, но казусът с години беше замразен.

Премиерът на Полша отсече: Измислиците за Полекзит са фалшива новина

Премиерът на Полша отсече: Измислиците за Полекзит са фалшива новина

Всички задължения на Полша, произтичащи от правото на ЕС, оставали в сила

Все пак Фон дер Лайен би могла да разшири обхвата на казуса, за да включи последното решение на Конституционния съд на Полша.

Съдът постанови в началото на октомври, че някои елементи от правото на ЕС нарушават полската конституция, като по този начин дава предимство на националното законодателство пред правото на ЕС.

Европейската комисия е на мнение, че правото на ЕС като цяло има предимство пред националното законодателство.