Европейският съюз "ще започне да се разпада", освен ако не оспори решението на конституционния съд на Полша, че националното законодателство надвишава европейските закони. Това заяви еврокомисарят Вера Йоурова, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, миналата седмица полският конституционен съд се произнесе срещу централния принцип на европейската интеграция като рязко изостри спора за основните ценности между евроскептиците, управляващи във Варшава, и повечето от останалите 27 държави от Съюза.

Над 100 000 души протестираха в страната тази неделя в подкрепа на ЕС и против перспективата Полша да последва Великобритания и да напусне блока.

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

Напрежение между Варшава и Брюксел

Ако не спазваме принципа в ЕС, че равните правила се спазват еднакво навсякъде в Европа, цяла Европа ще започне да се срива, предупреди Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността в Европейската комисия.

Решението на полския съд следва продължителни и предизвикващи разделения спорове, в които Полша е обвинена от много западни държави, международни наблюдатели на правата на човека и застъпници срещу ограничаване на независимостта на медиите и съдилищата, както и за нарушаване на правата на жените, мигрантите и ЛГБТ общността от страна на управляващата партия "Право и справедливост".

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Членството в ЕС не дава върховни правни правомощия и не означава, че Полша е прехвърлила суверенитета си към ЕС

ЕК вече отказа да одобри плана за възстановяване на Полша, необходим на страната, за да получи милиардите евро за възстановяване от кризата вследствие на пандемията.

Освен че ще блокира изплащането на средства за възстановяване на Полша, Комисията може да приложи нов инструмент за спиране на финансирането на държави, за които се смята, че нарушават ключови ценности, заложени в европейските закони. Други членки на ЕС могат да възобновят забавено разследване за подкопаване на демократичните права в Полша, което може да доведе до отнемането на правото на глас на Варшава в блока.

Освен това ЕК може да започне ново съдебно дело срещу Варшава за нарушаване на законодателството на ЕСи да наложи санкции на полското правителство.

Хиляди във Варшава подкрепиха Полша в ЕС

Хиляди във Варшава подкрепиха Полша в ЕС

Протест срещу решението на Конституционния съд