Мащабен протест в подкрепа на членството на Полша в Европейския съюз се проведе в центъра на Варшава, обобщи АП.

Агенцията уточни, че протестът е срещу решението на Конституционния съд от 7 октомври, в което се посочва, че полското право има по-голяма тежест от нормите на европейското право.

Бившият председател на Европейския съвет, бивш премиер на Полша и лидер на най -голямата полска опозиционна партия "Гражданска коалиция" Доналд Туск отправи призив към гражданите да протестират. "Операцията по изтегляне на Полша от ЕС, планирана от Ярослав Качински, е в разгара си. Ако не направим нищо, нищо няма да го спре", каза Туск в видео съобщение, публикувано в "Туитър".

Туск дори определи решението на Конституционния съд като предателство на националните интереси. "Трябва да спасим Полша. Никой няма да го направи вместо нас", призова лидерът на опозицията.

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Членството в ЕС не дава върховни правни правомощия и не означава, че Полша е прехвърлила суверенитета си към ЕС

Няколко хиляди души се отзоваха на неговия призив. С флаговете на Полша и Европейския съюз те се събраха в центъра на Варшава. Демонстрации имаше и в други големи градове - Гданск, Познан, Щецин, Вроцлав.

Полският конституционен съд постанови на 7 октомври, че няколко членове от Договорите на ЕС не съответстват на полската Конституция, което поставя под въпрос върховенството на правото на Европейския съюз над националното законодателство.

Франция и Германия в съвместно изявление посочиха, че Полша има правно и морално задължение да следва напълно и безусловно правилата на Европейския съюз.

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

Напрежение между Варшава и Брюксел

От своя страна външно министерство на Полша отговори, че Варшава продължава да уважава законодателството на Европейския съюз, а решението на съдиите означава, че са неприемливи "форми на интерпретирането или прилагането му, когато нарушава Конституцията".