В решение, което предизвика шокови вълни в Европа, Конституционният съд на Полша в четвъртък постанови, че законите на страната имат надмощие над тези на Европейския съюз. В дългоочакваното решение се казва, че някои части от договорите на ЕС и съдебните решения противоречат на най-висшия закон на Полша, пише Euronews.

Якуб Ярачевски, координатор на изследванията в Democracy Reporting, нарече този ход "масирана ескалация на кризата на върховенството на закона в Полша".

"Това е безпрецедентно. Имаме държава-членка на ЕС, която заявява, че върховенството на правото на ЕС, една от основните идеи на общия правен ред на Европейския съюз, отчасти не е ефективно в Полша. Това не се е случвало преди", каза Ярачевски пред Euronews .

Лоран Печ, професор по европейско право в университета в Мидълсекс, сравнява решението с "ядрен удар по правния ред на ЕС".

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Членството в ЕС не дава върховни правни правомощия и не означава, че Полша е прехвърлила суверенитета си към ЕС

"Веднага след като решението бъде публикувано, полските съдии ще трябва да избират между нарушаване на законодателството на ЕС или неподчинение на конституцията. Така че, ако не нарушават законите на ЕС, защото имат задължение да прилагат стандартите на ЕС за върховенството на закона съгласно договорите, те ще бъдат изправени пред дисциплинарно производство и евентуално също наказателно производство", каза Печ.

Полската присъда предизвика силно осъждане от страна на изпълнителната власт на ЕС и основните партии в Европейския парламент. Европейската комисия заяви, че решението "поражда сериозни опасения" и предложи Варшава да очаква силен отговор от Брюксел.

"Комисията няма да се поколебае да използва правомощията си съгласно Договорите, за да защити еднаквото прилагане и правото на Съюза", се казва в изявлението.

ЕС никога не е виждал съдебна система на държава-членка да се противопоставя толкова открито на основите на блока. И така, какви разклонения ще има полското решение на практика?

Euronews изследва как безпрецедентната присъда ще се отрази на отношенията на Варшава с Брюксел в бъдеще.

Откъде дойде решението?

Откакто дясната партия "Право и справедливост" дойде на власт в Полша през 2015 г., тя беше обвинена в предприемане на стъпки за контрол на съдебната система, включително поставяне на лоялисти в орган за назначаване на съдии, принуждаване за пенсиониране на някои съдии от Върховния съд и създаване на закон за камара с правомощия да дисциплинира съдии и прокурори.

През март Европейският съд постанови, че новите правила на Полша за назначаване на съдии във Върховния съд могат да нарушат законодателството на ЕС, което има предимство.

Решението на Европейския съд задължава правителството да се откаже от новите разпоредби и да спазва независимостта на правосъдието.

Това подтикна полския премиер Матеуш Моравецки да поиска от Конституционния трибунал да започне преглед на върховенството на закона, който започна през юли.

Мнозинството в трибунала заяви в четвъртък, че членството на Полша в ЕС от 2004 г. насам не дава на Европейския съд върховна правна власт и не означава, че Полша е изместила своя суверенитет към закона на ЕС. В него се казва, че нито един държавен орган в Полша не би се съгласил с външно ограничение на своите правомощия.

Печ подчерта, че решението е взето от "незаконен" съд, който е широко критикуван за липсата на независимост.

"Конституционният съд в Полша е широко описван като марионетен съд. Така че това всъщност не е сериозен съд. Той направи по същество това, което управляващата партия искаше да направи съдът, а именно да предотврати прилагане на стандартите на правото на ЕС в Полша."

Джералд Кнаус, председател на мозъчния тръст Европейска инициатива за стабилност, посочи решение от юли на Европейския съд, отнасящо се до "структурен срив" на полската съдебна система, който "вече не позволява да се запази външният вид на независимост и безпристрастност на правосъдието и доверието, което съдилищата трябва да вдъхнат в едно демократично общество или да разсеят всяко разумно съмнение в съзнанието на отделните хора.

За Кнаус полската присъда в четвъртък "изненадващо няма да има голямо значение" и целият въпрос е дали решението на Европейския съд от юли ще бъде изпълнено.

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

Напрежение между Варшава и Брюксел

Как може да отговори Брюксел?

Експертите, интервюирани от Euronews, заявиха, че ЕС разполага с широк набор от правни, финансови и политически инструменти, за да отговори на полската присъда.

Европейската комисия все още не е отключила плащането на милиарди евро на страната от фонда на ЕС за възстановяване от COVID. Може да откаже регистрация за предвидените за Полша 57 млрд. евро.

"Това са големи пари, които те очакваха и не мога да видя как тези пари ще бъдат изплатени сега с това решение", каза евродепутатът от "Зелените" Даниел Фройнд.

Европейската комисия би могла да постави финансирането на ЕС в зависимост от зачитането на основните ценности на ЕС, като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Но тепърва трябва да получи одобрение от Европейския съвет, който включва лидери на страни от ЕС.

"Правилото за изплащане на всички средства от ЕС е, че когато няма работеща система на правосъдие, парите не могат да текат. Така че Комисията има сравнително бърз лост, който те могат да издърпат, така че парите незабавно да спрат да текат, докато справедливостта е правилно възстановена в Полша", продължи Фройнд.

От правна страна, Кнаус каза пред Euronews, че Европейската комисия "вече е направила най-важното нещо, като е отишла до Европейския съд с процедура за нарушение". Сега, добави той, ЕК трябва да се върне в Европейския съд и да поиска от него да изпълни решението си с глоба.

Ярачевски каза пред Euronews, че Съдът на Европейската общност има висящи множество дела по отношение на Полша и че може да ги приеме като възможност да спре например общите механизми за съдебно сътрудничество с Варшава, като европейската заповед за арест.

"Също така други държави-членки на ЕС биха могли да предприемат действия, не само политически, но и да заведат дела срещу Полша пред Съда на ЕС за вреди на върховенството на закона и увреждане на общия правен ред на ЕС", каза Ярачевски. Той цитира неотдавнашен прецедент, когато Чешката република сезира Полша пред Европейския съд заради екологични щети.

"Мисля, че през последните шест до девет месеца наблюдавахме нарастване на решителността на ЕС, те започнаха да предприемат по-решителни действия и започнаха да водят още производства за нарушение и започнаха да се събуждат", каза Гарван Уолш, бивш съветник по външна политика на Британската консервативна партия и председател на Unhack Democracy, базирана в Брюксел организация с нестопанска цел.

"Брюксел трябва да стои твърдо, тук не може да се говори за разумен компромис. Ако полският Конституционен съд продължи както досега, тогава ще последват много други конституционни съдилища и това ще подкопае принципите на правото на ЕС, установени от 60-те години и 70-те години на миналия век", каза Уолш пред Euronews.

Кнаус добави, че "ефективната комуникация", както от изпълнителната власт на ЕС, така и от влиятелните държави-членки, би била от съществено значение, за да се предаде на полската общественост, че нейните стъпки за отстояване на правния ред на ЕС не са антиполски, но че "няма друг избор" освен да реагира по такъв екзистенциален въпрос.

Франция скочи: решението на съда в Полша е "атака срещу ЕС"

Франция скочи: решението на съда в Полша е "атака срещу ЕС"

Съществувал риск от излизане на Полша от ЕС

Това ли е първата стъпка на Polexit?

Няколко гласа в Брюксел заявиха, че полската присъда приближи страната до така наречения Polexit.

"Изглежда, че Polexit от правния ред на ЕС става неизбежен. Той ефективно прави сътрудничеството невъзможно", каза евродепутатът Софи ин 'т Велд.

Говорителят на правителството Пьотр Мюлер каза, че присъдата няма ефект върху области от договорите на ЕС като конкуренция, търговия, защита на потребителите и обмен на услуги и стоки. Той твърди, че висшите съдилища в Германия, Франция, Испания и други държави от ЕС също отстояват върховенството на националните закони.

За Печ Polexit вече е започнал.

"Това започна още през юли, когато те отрекоха валидността на всички заповеди на Съда на ЕС", каза професорът по право пред Euronews. "Това просто не е приемливо, нито съвместимо с членството в Европейския съюз."

"Не бих посочил този Polexit като излизане на Полша от Европейския съюз", настоя Ярачевски. Подобно излизане не би било популярно решение, тъй като приблизително 80% от хората в Полша подкрепят членството на страната в ЕС.

"Това, което смятам, че може да се случи, е един вид" правен Polexit ", премахване на Полша от части от правната сфера на Европейския съюз, превръщайки я в страна, която не участва пълноценно в Европейския съюз, както би трябвало като пълноправен член", каза изследователят. "И това може да доведе до много вредно положение както за Европейския съюз, така и за Полша и полския народ."

Кнаус каза, че този сценарий е "по-лош от Брекзит" в смисъл, че може да доведе до срив на правния ред на ЕС.

Какви ще бъдат следващите ходове на Варшава?

Полското правителство тепърва ще публикува решението в Journal of Laws, което е необходима стъпка за влизане на решението в сила.

Макар че това обикновено се прави в рамките на няколко дни, на правителството бяха необходими три месеца, за да публикува противоречивата присъда на съда през октомври миналата година, забраняваща законния аборт в страната.

"Възможно е сега полското правителство да се въздържа от публикуване на това решение и да изпрати съобщение до Комисията, моля, оттеглете се или ние ще публикуваме това и ще подпалим правния ред на Европейския съюз", каза Ярачевски.

"Мисля, че полското правителство и полският премиер преиграха с ръка. Някои хора в полското правителство може да си помислят, че това са хардбол тактики, които ще накарат Европейската комисия да се оттегли и да отключи фонда за възстановяване."

"Но мисля, че те масово са подценили възможните правни и политически последици от това решение."

Едно изключително важно събитие, което трябва да се наблюдава от Варшава, е как полските съдии ще реагират на решението, каза Ярачевски.

"Едно много важно нещо, което трябва да се проследи сега, е как и какво ще направят полските съдии, не само във Варшава, но и в малките градове, дали ще имат почтеността и смелостта да се борят с решението на Конституционния трибунал на Полша и да зачитат върховенството на правото на ЕС, въпреки опасността от дисциплинарно производство срещу тях, въпреки опасността те да бъдат сплашени и тормозени от правителството. И това много сериозна пада върху индивидуалната смелост на тези хора."

Премиерът на Полша приветства решението на съда, оспорващо върховенството на ЕС законодателството

Премиерът на Полша приветства решението на съда, оспорващо върховенството на ЕС законодателството

"Искаме общност на уважение, а не групиране на онези, които са равни и по-равни"

Няколко полски опозиционни партии в петък алармираха за потенциалното изхвърляне на Варшава от ЕС, а една призова за масови демонстрации, пише "Политико".

Изцяло подкрепена от Франция и Германия, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че ще "използва всички правомощия", с които разполага, за да наложи правото на ЕС.

Доналд Туск, лидер на най-голямата опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа" и бивш председател на Европейския съвет, призова хората да излязат на улицата в неделя в отговор на решението на полския конституционен съд.

"Операцията за извеждане на Полша от Европа, планирана от Ярослав Качински, започна с пълна скорост. Ако останем бездействащи, нищо няма да го спре", каза Туск в изявление в петък.

Премиерът Моравецки, който сам поиска съда да преразгледа делото, отхвърли всяко предложение, че Варшава ще трябва да напусне ЕС.

Най-видните опозиционни политици обявяват решението като първа стъпка към Polexit.

Заместник-председателят на "Гражданска платформа" Борис Будка нарече присъдата "път към Polexit ... Човек не може да бъде член на ЕС, без да спазва основните правила, на които се основава общността".

Томаш Гродзки, председателят на сената, горната камара на полския парламент, който също идва от "Гражданска платформа", заяви, че опозиционните сенатори са шокирани от решението и че "това е сериозна стъпка да ни отдалечи от правните принципи, принципите на правосъдието и принципите на правовата държава, които са стандарти в ЕС. "

Партията на левицата поиска дискусия за бъдещето на Полша в рамките на ЕС по време на следващото заседание на Сейма, долната камара на парламента на Полша, определено за сряда.

Правителствените служители успокояват, че са уверени, че ще получат средства от ЕС.

"Ще получим тези пари. Разбира се, това ще изисква интензивни дискусии ", каза Павел Яблонски, заместник-външният министър на страната.

Говорителят на правителството Пьотр Мюлер добави, че Комисията "няма правно основание да удължава процеса на одобряване на плана на Полша" за получаване на средства за пандемия.

Според скорошно проучване, проведено от SW Research за полския всекидневник Rzeczpospolita, ако тази година се проведе референдум за присъединяване към ЕС, само 16,2% биха се противопоставили на членството.