Полският премиер Матеуш Моравецки приветства решението на Конституционния съд на Полша, според което някои части от договорите на Европейския съюз са несъвместими с полската конституция в публикация във "Фейсбук", информира "Ройтерс".

Решението, обявено вчера, оспорва един от стълбовете на европейската интеграция и рязко ескалира спора между Брюксел и Варшава, като Европейската комисия подчерта, че то поражда сериозни притеснения.

Франция скочи: решението на съда в Полша е "атака срещу ЕС"

Франция скочи: решението на съда в Полша е "атака срещу ЕС"

Съществувал риск от излизане на Полша от ЕС

Полското правителство на управляващата партия "Право и справедливост" е въвлечено в битка за ценности с Брюксел, фокусирана върху спорове относно независимостта на съдилищата, свободите на медиите, правата на ЛГБТ и други въпроси.

Премиерът беше поискал от Конституционния съд да се произнесе дали правото на ЕС има върховенство пред полската конституция.

"Искаме общност на уважение, а не групиране на онези, които са равни и по-равни. Това е нашата общност, нашият Съюз", изтъкна той в публикацията във "Фейсбук", визирайки Европейския съюз.

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

Напрежение между Варшава и Брюксел

"Това е видът Съюз, който искаме и това е видът Съюз, който ще създадем", настоя Моравецки в публикацията, публикувана рано тази сутрин.

Той също така увери, че Полша иска да остане в "европейското семейство на нациите".

Критици коментираха, че като отива по-далеч и оспорва върховенството на законодателството на ЕС, правителството на "Право и справедливост" не само застрашава дългосрочното бъдеще на Полша в 27-членния блок, но и стабилността на самия ЕС.

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Членството в ЕС не дава върховни правни правомощия и не означава, че Полша е прехвърлила суверенитета си към ЕС