Полският конституционен съд постанови, че някои закони на Европейския съюз са в противоречие с Конституцията на Полша, съобщава АП. 

Конституционният трибунал постанови в четвъртък, че някои разпоредби от договорите на ЕС и някои съдебни решения на ЕС противоречат на най-висшия закон на Полша.

Очаква се решението да определи бъдещето на вече затруднените отношения на Полша с 27-членния блок, който критикува опитите на дясното полско правителство да упражни повече влияние върху съдебната система.

Мнозинството в трибунала заяви, че членството на страната в ЕС не дава на съдилищата на ЕС върховни правни правомощия и не означава, че Полша е прехвърлила суверенитета си към ЕС. Те казаха, че нито един държавен орган в Полша не би се съгласил с външно ограничение на своите правомощия.

Решението последва месеци съдебни производства, в които представители на полското правителство, президент и парламент твърдяха, че полската конституция е над законодателството на ЕС и че решенията на Европейския съд понякога противоречат на правния ред на Полша.

Моравецки: ЕС да не учи Полша на демокрация

Моравецки: ЕС да не учи Полша на демокрация

След споровете за върховенството на закона

Представители на комисаря по правата на човека в страната спориха в четвъртък преди издаването на решението, че Полша се е съгласила да спазва правния ред на ЕС, когато се присъединява към блока през 2004 г. 

"Това е конфедерация на антидемократични сили срещу членството на Полша в Европейския съюз", написа в Туитър Михал Ваврикевич, проевропейски адвокат, който критикува правителството. Той го нарече "черен ден" в историята на Полша.

Полското правителство настоява, че правосъдната система и съдебната система са изключителни компетенции на страните членки на ЕС, а не на ЕС и игнорира редица решения на съда на ЕС.

Заместник-външният министър Павел Яблонски настоя, че решение, даващо върховенство на Конституцията на Полша, няма да противоречи на договорите за членство в ЕС. Той каза, че вместо това това ще им даде ново определение в ситуация, в която, според него, висшите съдилища в много страни членки не са следвали решенията на Европейския съд

Трибуналът откри делото през юли по предложение на полския премиер Матеуш Моравецки. Той поиска преразглеждане, след като съдът на ЕС постанови, че законът на блока има предимство пред закона на Полша. Присъдата разглежда процедурата за назначаване на съдии при сегашното дясно правителство на Полша.

Решението на Европейския съд дойде на фона на по-голям спор за дълбоки промени, които ръководещата партия "Право и справедливост" започна в полската съдебна система; ЕС разглежда промените като ерозия на демократичните механизми за контрол и равновесие.

Брюксел поиска от Евросъда да наложи финансови санкции на Полша заради съдебната реформа

Брюксел поиска от Евросъда да наложи финансови санкции на Полша заради съдебната реформа

По-конкретно за политизираната съдийска дисциплинарна камара

Европейският парламент прие резолюция миналия месец, призовавайки Моравецки да отмени делото, подчертавайки "фундаменталния характер на върховенството на правото на ЕС като крайъгълен принцип на правото на ЕС".

Политиките на Полша в областта на правото и съдебната власт предизвикаха дебати с EK, относно плащането на милиарди евро на страната от фонда за възстановяване ot пандемията на ЕС.

Самият Конституционен трибунал се разглежда от ЕС като нелегитимен поради политическото влияние на управляващата партия в Полша върху назначаването на някои от нейните съдии. Много от тях са лоялни към правителството - включително председателят на съда, съдия Юлия Пшилебска, която оглавява състава по настоящото дело.

В решението си в четвъртък трибуналът заяви, че Kонституцията е върховен закон в Полша и всяко международно споразумение или договор, който е по-нисък по ранг, трябва да зачита този върховен закон.

Полша дамгоса "агресията" на Брюксел заради искането за глоби

Полша дамгоса "агресията" на Брюксел заради искането за глоби

Това била "незаконна атака"